Parajanov
Sarkis ile

13 Aralık 2018 - 17 Mart 2019

Pera Müzesi, şiirsel sinemanın ustalarından ünlü yönetmen Sergey Parajanov’un çok yönlü çok kültürlü görsel sanatlar dünyasından tüm dönemlerini bir araya getiren bir seçkiyi Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşturdu. Gelenekselden pop art’a uzanan geniş bir yelpazede, çarpıcı özgünlüğüyle ürettiği, kolajlardan film sahnesi taslaklarına, kostümlerden desenlere, resimlere, mozaiklere, objelere, fotoğraflara, çok sayıda yapıtın yer aldığı sergi sanatçının zengin dünyasına ışık tuttu.

Tiflis doğumlu Parajanov çocukluğunda şan ve keman eğitimi alır, bale ve resimle ilgilenir, bir tiyatro topluluğunda çalışır, senaryo yazar, güzel sanatların her dalıyla ilgilidir. Moskova’ya yerleşir ve Sinema Araştırmaları Enstitüsü’nde eğitim alır. Benzersiz ve şaşırtıcı diliyle sinema tarihinin en önemli yönetmenleri arasındadır.

Yapıtlarında, çocukluk, aile, din, esaret, özgürlük, çok kültürlülük ve geleneksel temalar ön planda olsa da yaşama dair her şey yer alır. Üslubu pek çok türe yakınlaşsa da hiç birine tam olarak oturmaz, kendine özgüdür. Muhalif tavrı nedeniyle Sovyet rejimiyle zorlu çekişmelerin ardından uzun esaret dönemleri geçirir, sinema yapma imkânı elinden alınır. Kolajlarına bu sıralar başlar; onun için her şey malzemedir, yarattığı sınırsız fantezi dünyası ve sembolizmle bir obje sanatı ustasıdır. Bunlar ona aynı zamanda özgürlük ve sınırları aşma imkânı da sunar. Güçlü yaratıcı enerjisi sinemasından sonra kolajlarında ifade bulur.

Sergide, Parajanov’a tutkuyla bağlı başka bir usta sanatçının, Sarkis’in Parajanov’a dair ürettiği ve bir selamlama niteliği taşıyan yapıtları da önemli bir yer aldı.

Erivan’daki Sergey Parajanov Müzesi iş birliği ile hazırlanan sergiye paralel olarak derlenen bir film seçkisi de gösterime sunuldu.

Parajanov

Parajanov

Pera Müzesi, şiirsel sinemanın ustalarından ünlü yönetmen ve sanatçı Sergey Parajanov’un farklı malzemelerle, görsel sanatlar alanında verdiği eserleri Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşturdu. Parajanov: Sarkis ile sergisi, Sergey Parajanov’un çok yönlü ve çok kültürlü görsel sanatlar dünyasından tüm dönemlerini bir araya getiren bir seçki ile sanatçının hayal dünyasına ışık tuttu.

Parajanov, Kafkasların Yaramaz Çocuğu <br> Jean Radvanyi

Parajanov, Kafkasların Yaramaz Çocuğu
Jean Radvanyi

Coğrafyacı ve film eleştirmeni Jean Radvanyi, “Parajanov, Sarkis ile” sergisinin bir parçası olarak, Sovyetler bağlamında Parajanov sinemasını inceleyen bir sohbet gerçekleştirecek

Video

İsyankar İmgeler
Sergey Parajanov

İsyankar İmgeler: Sergey Parajanov programı, yönetmenin sınır tanımayan hayalgücünün bir parçası olan filmleri ile yapıtlarından ilham alan sanatçıların tanıklıklarına yer veren belgesellerden oluşuyor.

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Narın Rengi, Bereketi, Kaderi: Sergey Parajanov

Narın Rengi, Bereketi, Kaderi: Sergey Parajanov

Pera Müzesi, 2014′ten bu yana eleştiri ve inceleme yazılarının yanı sıra çeviriler aracılığıyla internet mecralarında nitelikli ve kapsamlı bir kültür gündeminin izini süren vesaire iş birliğiyle yeni bir yazı sunuyor.  Keyifli okumalar dileriz!

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu