Kadınlar Resimler Öyküler

modernleşme sürecindeki Türk resminde ‘kadın’ imgesinin dönüşümü

31 Ocak - 9 Nisan 2006

Günümüzün en canlı ve heyecan verici bilim dallarından biri haline gelen sanat tarihi; kendi ana malzemesinin yani geçmişin sanat yapıtlarının devamlı olarak yeniden incelenmesi, değerlendirilmesi ve yorumlanmasına duyulan ihtiyacı vurgular. Güncel bilgiler ışığında taze bakış açılarından bu yapıtlara dair düşünce ve teoriler ile bir sanat yapıtını çevreleyen bilgi söylemleri devamlı olarak adapte edilir.

Kadınlar Resimler Öyküler - modernleşme sürecindeki Türk resminde ‘kadın’ imgesinin dönüşümü”, işte böyle bir eğilimin ve böyle bir yeniden okuma çabasının ürünü bir sergiydi. Sergide, çeşitli kamu kurumlarından ve özel koleksiyonlardan seçilerek bir araya getirilen elliyi aşkın resim bizi, Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e resim sanatımızın gelişme ve çağdaşlaşma yıllarına götürürken bu dönemi, 'kadın' imgesinin dönüşümünün yeniden yorumlanışı gibi çok özel ve de birçok açıdan çok anlamlı bir tema çerçevesinde yeniden kat etti.

Sanatçılar: Şehzade Abdülmecid, Ömer Adil, Şeref Akdik, Malik Aksel, Mehmet Ruhi Arel, İbrahim Çallı, Ali Avni Çelebi, Halil Dikmen, Abidin Elderoğlu, Refik Epikman, Nurettin Ergüven, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Tevfik Fikret, Halil Paşa, Osman Hamdi Bey, Namık İsmail, Zeki Faik İzer, Müfide Kadri, Ercümend Kalmık, Naci Kalmukoğlu, Hüseyin Avni Lifij, Hikmet Onat, İbrahim Safi, Melek Celal Sofu, Cemal Tollu, Salih Urallı, Sami Yetik, Turgut Zaim, Nazmi Ziya, İzzed Ziya

Kadınlar Resimler Öyküler

Kadınlar Resimler Öyküler

Günümüzün en canlı ve heyecan verici bilim dallarından biri haline gelen sanat tarihi; kendi ana malzemesinin yani geçmişin sanat yapıtlarının devamlı olarak yeniden incelenmesi, değerlendirilmesi...

Tarkovsky: Zamanın İzleri

Tarkovsky: Zamanın İzleri

"Tarkovsky’nin ilk filmlerini keşfetmem, tam bir mucizeydi. Kendimi daha önceden hiç anahtarlarına ulaşamadığım bir kapının önünde buldum. Her zaman açıp ötesine geçmek istediğim bir kapı… Sonunda biri, nasıl söyleyeceğimi bilemediğim şeyleri ifade etmişti. Benim için Tarkovsky en büyük film yapımcısıdır.” 

Giacometti Paris’te

Giacometti Paris’te

Serginin ikinci bölümü Alberto Giacometti’nin 1922-1935 arasında, Post-Kübist sanatçılar ve Gerçeküstücü akımla ilişkisi, Paris’te yaptığı önemli bir heykel grubu, Paris’teki ilk yıllarını ve dönemin sanat sahnesinde oynadığı belirleyici rolü açığa vuruyor.

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

Batılı ressamların eserlerinde camiler İstanbul kentinin kimliğini yansıtan başlıca mimari unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bazen resimde gösterilen kentin İstanbul olduğunu sadece camilere bakarak anlayabiliriz. Detaylar gerçekle uyuşmasa da, deniz ve ufukta bazen abartılı ölçülerle verilen camiler mekanın tartışmasız biçimde İstanbul olduğunu söyler bize.