Laleper Aytek, Yusuf Sevinçli, Alp Sime
Moderatör: Orhan Cem Çetin

Söyleşi

18 Şubat 2020 / 18.30

Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl sergisi, 1839’da fotoğrafın bulunuşunun ilanı ve ilk fotoğraf gezisinin 180. yılında aynı rotayı günümüz teknikleriyle yeniden keşfeden fotoğraf sanatçılarının yorum ve bakış açılarını bir araya getiriyor. Sergi kapsamında gerçekleşecek Laleper Aytek, Yusuf Sevinçli ve Alp Sime söyleşisinin moderatörlüğünü Orhan Cem Çetin üstleniyor. Laleper Aytek’in Siros Adası, Yusuf Sevinçli’nin Larnaka ve Rodos, Alp Sime’nin ise Çanakkale ve İstanbul’da Bir Yol Öyküsü sergisi için özel olarak ürettikleri fotoğrafların farklılıkları ve benzerlikleri üslup, içerik ve kullanılan teknikler çerçevesinde ele alınacak.

Laleper Aytek hakkında
1960, İstanbul doğumlu Aytek Boğaziçi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü mezunu. 1986’da yüksek lisans çalışmaları için Oslo Üniversitesi’ne gitti. Üniversite yıllarında hayatına bir hobi olarak giren fotoğraf ile Norveç yıllarında yoğun bir biçimde uğraştı. 1991’de kendi stüdyosunu kurdu ve profesyonel tanıtım reklam fotoğrafçısı olarak çalıştı. Türkiye’nin ilk Kadın Sanatçılar Görsel Arşivi’ni oluşturdu. Tarih Vakfında ve İletişim Yayınlarında fotoğraf editörlüğü yaptı. 2009 yılından bu yana Koç Üniversitesi’nin Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nde fotoğraf dersi veriyor.

Yusuf Sevinçli hakkında
Yusuf Sevinçli siyah-beyaz fotoğraflarında öznel tecrübelerini ve o günleri saran duygularını aktarır. Rüyayı andıran atmosferlerinde zaman ve mekan belirsizleşir; ortak alanlara ait ama kişisel anılar öne çıkar. Bu imgeler, hem estetik hem biçimsel açıdan Sevinçli’nin fotoğraf tarihine duyduğu saygıyı ve bu tarihle kurduğu yoğun ilişkiyi ortaya koyar. Yusuf Sevinçli Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 2003 yılında mezun oldu ve 2005 yılında İsveç’te belgesel fotoğrafçılık üzerine bir master class sınıfına katıldı. Daha sonra, Good Dog (2012), Marseille [Marsilya] (2014) ve Walking (2015) gibi serilerle fotoğrafçılık alanındaki çalışmalarını genişletti; Sevinçli, aralarında Le Botanique (Brüksel, Belçika), Galerie Les Filles du Calvaire (Paris, Fransa), Arter (İstanbul, Türkiye), Angkor Festivali (Angkor, Kamboçya), Istanbul Modern (İstanbul, Türkiye), Gallery Boavista (Lizbon, Portekiz), Atelier de Visu (Marsilya, Fransa), Elipsis Gallery (İstanbul, Türkiye) ve Rencontres d’Arles‘in (Arles, Fransa) de olduğu çok sayıda kurum ve sanat mekanında kişisel ve grup sergilerinde yer aldı.

Alp Sime hakkında
Alp Sime (1970) formasyonunu 1996’da Boston Üniversitesi School of Fine Arts’ta tamamladı. İlk kişisel sergisi “Ramora”yı 2002’de açtı. Paylaştığı, 2003’teki bir terörist saldırısı esnasında çekmiş olduğu görseller, basında ve sanat dünyasında hararetli tartışmalara sebep oldu. Takip eden yıllarda “Istanbullu”, “Parallax” ve “Going Somewhere?” adlı sergileri sayesinde öne gelen sanat çevrelerinde uluslararası görünürlüğe ulaştı.

Orhan Cem Çetin hakkında
1960 yılında İstanbul’da doğan Çetin, fotoğraf alanında kendisini yetiştirdi. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans derecesini tamamladı. İlk kişisel sergisi “Tanıdık Şeyler”i 1988 yılında açtığında, fotoğrafa alternatif yaklaşımı ile dikkat çekti. Çetin o tarihten bu yana çok sayıda kişisel proje gerçekleştirmiş, farklı disiplinlerden sanatçılar ile birlikte çok sayıda ortak projede yer almıştır. Orhan Cem Çetin sergi, gösteri ve performanslarında kavramsal, disiplinlerarası ve cesaretli tutumu ile tanınmaktadır. Kişisel çalışmaları, denemeleri ve eleştiri metinleri farklı basılı ve on-line mecralarda yer alan Çetin, sanat çalışmalarının yanı sıra hayatını serbest fotoğrafçılık, fotoğraf alanında danışmanlık ve fotoğraf eğitmenliği yaparak kazanmaktadır. 1980’lerin sonlarından bu yana farklı üniversitelerde dersler veren ve yöneticilik yapan Çetin halen Bahçeşehir Ünv. Fotoğraf ve Video bölümü eğitmen kadrosundadır.

Sergi salonunda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili Türkçedir.

Pera Müzesi ve Vikipedi İşbirliğiyle #VikiPera Projesi Hayata Geçti!

Pera Müzesi’nin uluslararası alanda internetin en kapsamlı web ansiklopedisi Vikipedi işbirliğiyle gerçekleştirdiği dijital proje #VikiPera hayata geçti.

Coğrafya

Sergi, “Balkanlar” olarak bilinen bölge ülkelerinden farklı kuşaklardan sanatçı ve sanatçı gruplarına odaklanıyor ve bölgenin kaçınılmaz olarak akla gelen siyasi çağrışımları göz önünde bulundurulmaksızın bir doğa olayı üzerinden biçimleniyor.

Gelecek Hatıraları

Geleceği hatırlamaya çalışıyorsun. Tarihi bir saraydaki çini panoya resmedilen kuş duvarda yerini almış. Bir kilise ve caminin çinileri tuvallere boyanmış. Yüzlerce yıllık bir seramik tabağın deseni kadife bir perdede karşına çıkıyor. Eski bir vazonun kırık çiçekleri artık birer heykel. Yeşil bir bitki yapraklarını gündüz açıp gece kapatıyor.