Motifler ve Kültürel Etkileşimler

Sergi Turu

5 Eylül 2023 / 13.30
8 Eylül 2023 / 19.00

Canlı ve renkli motiflerin nakşedildiği seramikleriyle ünlenen Kütahya, 18. yüzyılda Osmanlı’nın en önemli seramik üretim merkezi haline geldi. Günlük ihtiyaçlara hitap eden zengin ürün yelpazesiyle toplumun büyük beğenisini kazanan Kütahya seramikleri; Avrupa, Uzakdoğu ve Anadolu motiflerinden etkilenen hünerli ustaların elinde kültürel etkileşimin tanığı olan sanat eserlerine dönüştü.

Rehberli turda Kahve Molası sergisi ve Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'nda bulunan eserler üzerindeki motifler aracılığıyla Osmanlı’nın Uzak Doğu ve Avrupa ile kültürel etkileşimleri inceleniyor. Katılımcılar, sergide bulunmayan iki eseri de görme fırsatı yakalıyor.

Sergi turuna katılan misafirlerimize Pera Café’de Türk kahvesi ikramımızdır.

30 dk sürecek rehberli tur ücretsizdir ve dili Türkçedir. Uzun Cuma dışında müze giriş bileti ayrıca alınmalıdır. Kontenjanımız sınırlıdır. Tura katılmak için resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Kahve Molası

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, etrafında ritüeller şekillenmeye başlamış ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Kahve Molası

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

1963 ile 1966 yılları arasında Andy Warhol, New York sanat çevresinden çeşitli kişilerin film portreleri üzerinde çalıştı.

Félix Ziem (1821-1911) Göçebe, sınıflandırılamaz ve ayrıksı bir sanatçı

Pera Müzesi 10 Kasım 2016 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında 19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyor. Ziem Müzesi ve Martigues Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşen serginin küratörlüğünü Lucienne Del’Furia ve Frédéric Hitzel üstleniyor.

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Son Sefer <br> Galip Dursun

Gece Yarısı Korku Hikâyeleri: Son Sefer
Galip Dursun

Biraz önce, yolcu salonunda vapurun hareketini beklerken aklıma bir oyun geldi. Küçükken evde, buradan epey uzakta ve geçmişte kalmış ülkemde oynadığımız, nasıl oynadığımızı bile hatırlayamadığım bir oyun. Vapura binmek için bekleyen kalabalığın arasında kendimi olduğumdan bin kat daha yalnız hissettiren cinsten.