Motifler ve Kültürel Etkileşimler

Sergi Turu

5 Eylül 2023 / 13.30
8 Eylül 2023 / 19.00

Canlı ve renkli motiflerin nakşedildiği seramikleriyle ünlenen Kütahya, 18. yüzyılda Osmanlı’nın en önemli seramik üretim merkezi haline geldi. Günlük ihtiyaçlara hitap eden zengin ürün yelpazesiyle toplumun büyük beğenisini kazanan Kütahya seramikleri; Avrupa, Uzakdoğu ve Anadolu motiflerinden etkilenen hünerli ustaların elinde kültürel etkileşimin tanığı olan sanat eserlerine dönüştü.

Rehberli turda Kahve Molası sergisi ve Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'nda bulunan eserler üzerindeki motifler aracılığıyla Osmanlı’nın Uzak Doğu ve Avrupa ile kültürel etkileşimleri inceleniyor. Katılımcılar, sergide bulunmayan iki eseri de görme fırsatı yakalıyor.

Sergi turuna katılan misafirlerimize Pera Café’de Türk kahvesi ikramımızdır.

30 dk sürecek rehberli tur ücretsizdir ve dili Türkçedir. Uzun Cuma dışında müze giriş bileti ayrıca alınmalıdır. Kontenjanımız sınırlıdır. Tura katılmak için resepsiyon@peramuzesi.org.tr e-posta adresinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Kahve Molası

“Sihirli Meyve” olarak Etiyopya’da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen’den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, kısa zamanda yaygınlaşmış, itibarlı bir içecek olarak sarayda ve zengin evlerinde yerini almış, etrafında ritüeller şekillenmeye başlamış ve sosyal hayatın gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Kahve Molası

Bulanık Hatıralar <br> Andra Ursuta

Bulanık Hatıralar
Andra Ursuta

Dışsal tarihsel gerçeklikler ile evin içsel mekânı arasında bir bağlantı vardır. Mimari, kişisel eşyalar, tasarım ve işlevsel düzenlemeler ve planlar: Tüm bunlar özgün kişisel tarihleri ve politik uğrakları yansıtır.

Leonardo’nun Atı

Leonardo da Vinci, 1493’te, tam 500 yıl önce, Milano Dükü Ludovico il Moro’nun 12 yıl önce babasının anısına sipariş ettiği atlı anıtın (doğal büyüklüğün 4 katı boyda) dökümü için hazırlıkları bitirmek üzereydi.

İstiap Haddi

Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı güncel video yerleştirmesinden hareketle, sanatçılar Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’nün (Avşar Gürpınar, Cansu Cürgen) katıldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Yerleştirmeden hareketle ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konularını tartışmaya açan bu ilham verici konuşmadan kısa bir bölüm paylaşıyoruz!