Pera Film, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Meşgul Şehir sergisine paralel düzenlediği programda, sinema tarihinin en önemli dönüm noktalarından birine, İtalyan Yeni Gerçekçiliği’nin doğduğu yıllara geri dönüyor. İşgallerin Gölgesinde, akımın öncü figürlerinden Roberto Rossellini’nin İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından çektiği Savaş Üçlemesi aracılığıyla savaşın, şehirler ve toplumlar üzerinde yarattığı radikal etkilerin izlerini sürüyor.
Roma Açık Şehir (1945), Hemşehri (1946) ve Almanya Sıfır Yılı (1948) filmlerinden oluşan üçleme, basit ve otantik estetiği, çoğunluğu amatör oyunculardan oluşan kadrosu ve geleneksel kalıpların dışına çıkan özgün anlatım teknikleriyle dikkat çekmiş; sadece belirli bir tarihsel dönemin özünü yakalamakla kalmamış, modern sinemanın anlatısal ve biçimsel özelliklerini kayda değer ölçüde etkileyen köklü eserler haline gelmiştir.
1946’da Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'ü kazanan, yeni gerçekçi sinemanın ilk örneklerinden Roma Açık Şehir, Nazi işgali altında olan Roma'daki hayatı ve direnişi perdeye taşırken; Hemşehri’de kamera, savaşın yıkıma uğrattığı İtalya'nın altı farklı şehrinde yaşanan hikâyeleri takip eder. Üçlemenin son halkası Almanya Sıfır Yılı ise savaşın sonrası Berlin sokaklarındaki sefaleti 12 yaşındaki bir çocuğun trajik öyküsü üzerinden tasvir eder.
Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.
15 Ekim
15.00 Roma Açık Şehir
18 Ekim
19.00 Hemşehri
22 Ekim
15.00 Almanya Sıfır Yılı
2 Aralık
15.00 Roma Açık Şehir
8 Aralık
19.00 Hemşehri
10 Aralık
15.00 Almanya Sıfır Yılı
15 Ekim
15.00 Roma Açık Şehir
18 Ekim
19.00 Hemşehri
22 Ekim
15.00 Almanya Sıfır Yılı
2 Aralık
15.00 Roma Açık Şehir
8 Aralık
19.00 Hemşehri
10 Aralık
15.00 Almanya Sıfır Yılı
Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.
Pera Film Altın Madalya: Sporda Kadın programı kapsamında 5Harfliler ile bir yazı dizisi sunuyor. Kendilerini; “kadın gündeminin peşinde, bağımsız bir internet sitesi” diye tanımlayan 5Harfliler bizim için hazırladıkları ikinci yazılarında Venus ve Serena belgeselini ele alıyor. Serinin bu ikinci yazısı Bawer Çakır’ın kaleminden!
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)