Hemşehri

  • 18 Ekim 2023 / 19.00
  • 8 Aralık 2023 / 19.00

Yönetmen: Roberto Rossellini
Oyuncular: Carmela Sazio, Robert Van Loon, Benjamin Emanuel, Alfonsino Bovino
İtalya, 1946, 126', DCP, siyah beyaz
İtalyanca; Türkçe, İngilizce altyazılı

Roberto Rossellini'nin şaşkınlık uyandıran filmi Roma Açık Şehir’in ardından gelen Hemşehri, II. Dünya Savaşı'nın son evrelerinde İtalya'nın kurtuluşu esnasında ülkenin dört bir yanında yaşanan farklı hikâyeleri merceğine alıyor. Altı farklı bölümden oluşan ve belgeselvari estetiğiyle dikkat çeken film, kurtarıcı güçler ile İtalyan halkı arasındaki etkileşimler üzerinden farklı kültürlerin iletişim kurma mücadelelerini ve insanların anormal koşullar altında gündelik yaşamlarını sürdürme çabalarını işliyor.  

İşgallerin Gölgesinde

Roma Açık Şehir

İşgallerin Gölgesinde

Hemşehri

İşgallerin Gölgesinde

Almanya Sıfır Yılı

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”