Kayıp Rüzgarlar

12 - 26 Mart 2021

Pera Film, Pera Müzesi’nin Kristal Berraklığı sergisi kapsamındaki seçkisini çevrimiçi olarak izleyici ile buluşturuyor.

Kristal Berraklığı, farklı ülkelerden 20 sanatçının, çevresel ve toplumsal konuları kristaller ışığında ele alan eserlerini bir araya getiriyor. Kayıp Rüzgarlar başlıklı program ise, sanatçıların sergide işaret ettiği insan toprak ilişkisini mercek altına alan 4 filme yer veriyor.

12 - 26 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek programda; 20 yılı aşkın bir süredir, renk tonu ve ortam üzerinde deneyler yaparak filmler üreten Caryn Cline’ın 3 filmi yer alıyor. Cline, çiçek, yaprak ve benzeri organik materyalleri film şeridine yapıştırarak ürettiği ve botanicollage ismini verdiği tekniğiyle, tanıdık olduğumuz şeyleri farklı bir bakış açısıyla sunarken doğayla olan ilişkimizi sorgulamaya davet ediyor. Programda ayrıca, Belma Baş’ın ödüllü kısa filmi Poyraz’ı tematik olarak izleyen, bir çocuğun ölüm gerçeğiyle yüzleşmesi etrafında şekillenen ilk uzun metrajlı kurmaca filmi Zefir yer alıyor.

Filmler, 12 - 26 Mart tarihleri arasında peramuzesi.org.tr adresinde çevrimiçi olarak yayınlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecektir. Yasal düzenlemeler gereği film gösterimlerimiz, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.

Zefir

Zefir

Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Caryn Cline’ın Botanicollage Filmleri

Kayıp Rüzgarlar

Pera Film, Pera Müzesi’nin Kristal Berraklığı sergisi kapsamındaki seçkisini çevrimiçi olarak izleyici ile buluşturuyor.

 

Kristal Berraklığı

Kristal Berraklığı, katılan tüm sanatçılarla iş birliği içinde sürdürülebilir küratöryel pratikler ve ekoloji üzerine düşünmenin ötesinde sergi sürecinde karbon ayak izini azaltmaya yönelik ilkeleri harekete geçiren metot ve araçlar kullandı: Yapıtların yerel ve iş birliğine dayalı üretimi, yaratıcı geri dönüşüm stratejileri ve tüm katılımcıların son derece az seyahat etmesi gibi.

Kristal Berraklığı

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme: Değişim Çağında Kültürel Etkileşimler

Jean-Léon Gérôme, 19. yüzyıl ikinci yarısının en tanınmış sanatçıları arasında yer alır. Akademik resmin en ateşli savunucularından olan Gérôme, İzlenimcilik gibi modern akımlara karşı kişisel bir savaş yürütmüştür. Yaşamının son dönemlerinde, karşı çıktığı akımların yükselişiyle eski popülerliğini kaybetmeye başlasa da 20. yüzyılda da pek çok başka akademik ressam gibi unutulup gitmemiştir. 

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni Bana Bak!

Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.

Bir Kedi Dosyası

Bir Kedi Dosyası

Kedilerin Eski Mısır’da ilk kez evcilleştirilmelerinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da çekicilikleri giderek artıyor. Dünyanın dört bir yanında çeşitli şehir efsaneleri yüzyıllardır alıp başını gitmekte: Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde, hamile bir kadının bir kediyi tutması ya da onu kucağında oturtması sakıncalı görülüyordu.