İnsanın Ölçüsü

24 Temmuz - 24 Ağustos 2020

Pera Film, Pera Müzesi’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu sergisi kapsamındaki seçkisini çevrimiçi olarak izleyici ile buluşturuyor. “Normal” algımızın yeniden şekillendiği ve standartlarımızın dışında pratiklere yöneldiğimiz bu zamanlarda, İnsanın Ölçüsü başlıklı program evrensel standartların ilk formları olan ağırlık ve ölçülerin gelişimini ve değişimini ele alıyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu sergisi MÖ 2. binden günümüze, yaklaşık dört bin yıl boyunca Anadolu coğrafyasında kullanılmış, kullanıldıkça dönüşmüş; ölçüldükçe standartlaşma sürecine dahil olmuş ağırlık ve ölçü aletlerine ev sahipliği yapıyor. Programda yer alan belgesel ve video işler de ölçme ve tartma pratiklerimizin köklü geçmişine ışık tutmayı amaçlıyor. İnsanın Ölçüsü programı, 24 Ağustos’a kadar Pera Müzesi'nin web sitesi üzerinden ulaşılabilir.

 Ağırlıklar ve Ölçüler, Sayı: Ağırlık ve Deniz

Ağırlıklar ve Ölçüler, Sayı: Ağırlık ve Deniz

Ağırlıklar ve Ölçüler

Ağırlıklar ve Ölçüler

Kağıt Ağırlığı

Kağıt Ağırlığı

Modern Teraziler

Modern Teraziler

Hassasiyet: Her Şeyin Ölçüsü

Hassasiyet: Her Şeyin Ölçüsü

Bulut Profilleri: Ağırlıksız Ölçüler

Bulut Profilleri: Ağırlıksız Ölçüler

Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara

Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara

Deniz Sefası

Deniz Sefası

Deniz hamamından plaja geçiş ise bir devrim niteliğindeydi. Rus ihtilalinde ülkelerinden kaçan Beyaz Ruslar, İstanbul’da pek çok dönüşüme neden olmuşlardı, bunlardan en önemlisi de halkın denizle buluşmasına vesile olan plaj alışkanlıklarıydı. 1920’lerden itibaren deniz hamamları evrilerek yerlerini yavaş yavaş kadın ve erkeğin beraber denize girebildiği plajlara bıraktı. Bu blog yazımızda İstanbul’un plajlarını ve onların özelliklerini ele alıyoruz.

Ailevi ve Ortak Kültürel Tarihler  <br> Njideka Akunyili Crosby

Ailevi ve Ortak Kültürel Tarihler
Njideka Akunyili Crosby

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

1998 yılında Ben Jakober ve Yannick Vu, Marcel Duchamp’ın Roue de Bicyclette adlı eserinin bir yeniden-yapımını gerçekleştirdiler. Duchamp’ın ilk “ready-made” eseri olarak kabul edilen Roue de Bicyclette, bisiklet tekerleği ve mutfak taburesinin, amacı olmayan bir makineye dönüştürülmesi.