Yönetmen: Mona Birch Torbensen
Danimarka, 2022, 62'
Türkçe ve İngilizce altyazılı
Küresel gıda sistemimiz dönüşüm geçiriyor. Onlarca yıldır, yüzlerce hayvan ve bitki türünü ortadan kaldırarak, gigatonlarca karbon salımına yol açarak ve birçok insanın yaşamlarına mal olarak dünyayı tüketti. Gıdayı üretme, dağıtma ve tüketme şeklimiz, gezegenin bağımlı olduğumuz koşullarını yok etmeden 9-10 milyar insanı beslemeye uygun değil. Bu filmde, ihtiyacımız olan gıdayı sağlamanın yeni ve daha iyi bir yolunu gösteren girişimciler, politika belirleyiciler, çiftçiler, biliminsanları ve vatandaşlarla tanışıyoruz. Yüz milyonlarca küçük ölçekli çiftçi sürdürülebilir bir şekilde gıda üretebilir. Bitkisel üretim süreçleri veri odaklı hale gelebilir. Daha önce israf edilen gıdalar sosyal eşitliği iyileştirmek için kullanılabilir. Ve sürdürülebilir beslenme şekilleri bugün birçok insanın tercih ettiğinden daha sağlıklı ve besleyici olabilir. Mevcut gıda sistemimizle ilgili zorluklar ortada. Şimdi çözümlere bakma zamanı: Bu şekilde 10 milyar insanı doyurucu bir şekilde besleyebiliriz.
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 80 TL
İndirimli: 40 TL
Grup: 60 TL (toplu 10 bilet ve üstü)