Bauhaus’ta film uygulamaları “görme bilimi” denilen öğretme kavramının bir parçasıydı. Sanat ve teknoloji yeni bir film ünitesi yaratacak ve bu da tam anlamıyla teknik bir mecra olarak programın önemli bir unsuru olacaktı. Medya Sanatı Bauhaus’ta öğretilen ve uygulanan, birbirini etkilemiş farklı sanatsal janrlardan oluşan yelpazeye ışık tutmaktadır: Heinrich Brocksieper, Werner Graeff, Kurt Kranz ve Kurt Schwerdtfeger’in seçilmiş yapıtlarında resim, çizim, grafik ve yerleştirme bir arada kullanılmıştır. Film mecrası ayrıca yapıtları daha dinamik kılmaktaydı. Hans Richter ve Viking Eggeling’in soyut filmlerinden ilham alan Bauhaus üyeleri, Heinrich Brocksieper, Viking Eggeling, Werner Graeff, Kurt Kranz, Hans Richter ve Kurt Schwerdtfeger’in filmleriyle medya sanatı deneylerinde formların modern dilini daha da geliştirdi.
Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır.
Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)