Bir Kadın Meselesi

Yönetmen: Claude Chabrol
Oyuncular: Isabelle Huppert, François Cluzet, Marie Trintignant
Fransa , 103’, 1988, renkli
Fransızca, Türkçe altyazıyla


Marie Latour (Isabelle Huppert) şarkıcı olmak istemektedir, ancak savaşın mahvettiği Fransa’da geçim sıkıntısı çeken bu kadının kocası savaşa gitmiştir ve doyurmak zorunda olduğu iki çocuğu vardır. Bir komşusu gebe kaldığında gerçekleştirdiği kürtaj karşılığında kendisine bir Victrola hediye edilir. Victrola ile para kazanmak arasında küçük bir adım vardır ve Marie rahat yaşamaktan ve çocuklarını iyi bakabilmekten mutlu olduğunu fark eder. Kocası Paul (Francois Cluzet) döner ve onun hayalindeki eş tipi olması için baskı yapar ama Marie işleri kendi bildiği gibi götürmek konusunda ısrar eder ve kocası da kendisini karısı için düşlemiş olduğu konumda bulur. Marie kendi gücünden son derece memnundur (kendi olma ve kendi isteklerinin peşinden gitme gücü yalnızca) ama içine doğduğu dünyada işler feci şekilde çığrından çıkmıştır ve eninde sonunda hesaplaşma kaçınılmaz olacaktır. Claude Chabrol (Madame Bovary’nin de yönetmeni) çok zor bir konudan, Fransa’da giyotine gönderilerek idam edilen son kadının gerçek hikayesinden çetin ve etkileyici bir film ortaya çıkartmış.

Isabelle Huppert / SıraDişi

Kaçan Kurtulur – Hayat

Isabelle Huppert / SıraDişi

Sil Baştan

Isabelle Huppert / SıraDişi

Seremoni

Isabelle Huppert / SıraDişi

Isabelle Huppert:
Yaşam Boyu Oynamak

Isabelle Huppert / SıraDişi

Loulou

Isabelle Huppert / SıraDişi

Bir Kadın Meselesi

Isabelle Huppert / SıraDişi

Beyaz İnsan

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Batılı ressamların Osmanlı konulu iç mekanda geçen gündelik yaşam resimlerine baktığımızda müzikli eğlenceler yaşama dair önemli bir detay olarak dikkat çeker. Bazen de tek figürlü resimlerde sadece müzik yapan kadınlar betimlenmiştir. 

Bir Ada Hikayesi <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Bir Ada Hikayesi
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.

Hafıza ve Şimdi, Kumaşlarda! <br>  Gözde İlkin

Hafıza ve Şimdi, Kumaşlarda!
Gözde İlkin

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 17 sanatçının eserleri yer alıyor. Bienal boyunca bu sanatçıları ve eserlerini blogumuzda ele alıyoruz!