Esma’nın Sırrı

  • 21 Ekim 2016 / 19.00
  • 22 Ekim 2016 / 14.00

Yönetmen: Jasmila Žbanić
Oyuncular:Mirjana Karanovic, Luna Zimic Mijovic, Leon Lucev
Bosna-Hersek, Avusturya, Almanya, Hırvatistan, 2006, 90’, renkli
Boşnakça, Türkçe altyazıyla

2006 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı'yı kucaklayan film, 90'lı yıllarda Bosna-Hersek'te yaşanan insanlık dramını çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Esma, Saraybosna'nın Grbavica semtinde 12 yaşındaki kızı Sara ile birlikte yaşayan genç bir kadındır. Anne kız, 90'lardaki savaşın ardından kendilerine yeni bir hayat kurmak için uğraşmaktadırlar. Esma bir gece kulübünde garsonluk yaparak evini geçindirmeye çalışmaktadır. Ancak uzun ve yorucu iş saatleri yüzünden Esma ile kızı Sara'nın arası açılmaya başlamıştır. Anne kızın arasındaki gerilim bir okul gezisi yüzünden iyice yükselir. Okul yönetimi, ailesinde savaş şehidi olan çocukların gezi ücretini üstlenmektedir. Babasının savaş sırasında öldüğü söylenerek yetiştirilen Sara, annesinden gerekli belgeyi almasını ister. Esma, yıllardır sakladığı gerçeği kızının öğrenmemesi için çabalasa da, Sara'nın gerçekleri öğrenmesine engel olamaz. Anne kız ortaya çıkan korkunç sırrın ardından ilişkilerinde yeni bir döneme girerler.

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Esma’nın Sırrı

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Sesini Duyuramayanlar İçin

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Saraybosna’da Bir Gün

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Yolda

Gerçekliğin Şiirselliği<br/>Jasmila Žbanić

Aşk Adası

Esma’nın Sırrı

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu

Kitsch ve Kitle Kültürü <br>  Umberto Eco

Kitsch ve Kitle Kültürü
Umberto Eco

Doğrudan bir etkiyi amaçlayan bir iletişim olarak Kitsch'in tanımı, kuşkusuz, onu kitle kültürü ile özdeşleştirmeye ve avantgarde'ın öne sürmüş olduğu "yüksek" kültürler diyalektik bir karşıtlık içine koymaya yardımcı olmuştur. 

Gece Yarısı Hikâyeleri: COGITO <br> Tevfik Uyar

Gece Yarısı Hikâyeleri: COGITO
Tevfik Uyar

Duruşma salonunun büyük bir mekan olacağını hayal etmişti. Hiç de öyle değildi. Kendi evinin salonu kadar bir yerin bir tarafını biraz yükseltip, üzerine yüksek bir kürsü yerleştirmişlerdi.