Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece

  • 9 Nisan 2022 / 16.00
  • 10 Nisan 2022 / 13.30
  • 17 Nisan 2022 / 16.00

Yönetmen: Payal Kapadia
Fransa, Hindistan, 2021, 96', DCP, renkli
Hintçe, Bengalce; Türkçe, İngilizce altyazılı 

Hindistan’da üniversite öğrencisi olan L, uzaktayken ayrı yaşadığı sevgilisine mektuplar yazar. Bu mektuplar sayesinde onun çevresinde cereyan eden esaslı değişikliklere göz atarız. Gerçekliği kurgu, rüyalar, anılar, fanteziler ve kaygılarla birleştiren amorf bir anlatıya tanık oluruz. Payal Kapadia’nın hem cesur hem lirik filmi, Hindistan’ın bir zamanlar gelişen liberal kamusal alanı mezhepsel bölünmeye ve şovenizme boyun eğerken eğitim (özellikle film eğitimi) politikalarına keskin bir bakış sunuyor. Devlet destekli şiddet ve yıldırmanın süregittiği arka planda dikkat çeken şey, Kapadia’nın kişisel düşünmenin gerekliliği konusundaki sessiz ısrarı. Haber yayın organlarının ve diğer demokratik kurumların başarısızlığı, tarafsız bir sanatsal duruş için hiçbir zemin bırakmasa bile, direniş iyi kötü bir kurgu gerektirir.

41. İstanbul Film Festivali

Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece

41. İstanbul Film Festivali

Vampir - Cuadecuc

41. İstanbul Film Festivali

Temel Frekanslar

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

1963 ile 1966 yılları arasında Andy Warhol, New York sanat çevresinden çeşitli kişilerin film portreleri üzerinde çalıştı. 

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.