Jane

  • 14 Nisan 2023 / 19.00
  • 28 Nisan 2023 / 19.00

Yönetmenler: Tia Lessin, Emma Pildes
Katılımcılar: Abby, Judith Arcana, Heather Booth, Eileen, Laura Kaplan, Patricia Novick-Raby
ABD, 2022, 101', DCP, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Oscar adayı Tia Lessin ve Emmy adayı Emma Pildes tarafından yönetilen ve Pera Film’de Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek bu güncel belgesel, kendilerine Jane adını veren kürtaj aktivistlerinden oluşan bir yeraltı ağının açığa çıkma hikâyesini anlatıyor.

Kod adları, paravanlar ve güvenli evler kullanan bu beklenmedik “kanun kaçakları” grubu, Roe v. Wade'den önceki yıllarda ihtiyacı olan kadınlara yardım etmek için kürtajı yasaklayan eyalet yasama organına, bunu kınayan Katolik Kilisesi'ne ve bundan kazanç sağlayan Chicago Mafyası'na meydan okuyarak kişisel ve profesyonel hayatlarını riske attılar. Orada bulunanların daha önce hiç görülmemiş ilk elden anlatımlarına yer veren belgesel, Jane'in 11.000'den fazla kadına bakım sağlama çalışmalarını anlatıyor. Üreme haklarının bir kez daha manşetlere taşındığı şu günlerde, Jane, kürtaj hakkının anayasal olarak onaylanmasından önceki ABD'nin çarpıcı bir portresini sunuyor.

Ruhların Derinliklerinde

Bir Kadın Meselesi

Ruhların Derinliklerinde

Paula Rego: Masal Anlatmak

Ruhların Derinliklerinde

Son Sanat Filmi

Ruhların Derinliklerinde

Paula Rego: Sırlar ve Hikâyeler

Ruhların Derinliklerinde

Jane

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor. 

Aşk ve Müzikte Ölümüne Sadakat

Aşk ve Müzikte Ölümüne Sadakat

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil sergisi proje yöneticileri Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley, Nick Hornby’nin edebiyat ve müziğin yollarını kesiştiren etkileyici hikâyesi Ölümüne Sadakat’i anlatıyor! 

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.