Yönetmen: Nick Willing
Katılımcılar: Paula Rego, Nick Willing, John McEwen, Victoria Willing, Victor Willing, Lila Nunes
İngiltere, 2017, 92', HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı
Paula Rego'nun yaşamına ve eserlerine, oğlu Nick Willing'in yönettiği eşsiz bir bakış. Mahremiyetine düşkünlüğü ve ketumluğuyla tanınan Rego ilk kez içini döküyor; faşizmle, kadın düşmanı bir sanat dünyasıyla ve manik depresyonla mücadele ettiği benzersiz hayatına dair sırlar ve hikâyelerle oğlunu şaşırtıyor.
Babasının kadınlar için iyi olmadığını söylediği Portekiz'de doğan Rego, Londra'ya yerleşmeden önce güçlü resimlerini diktatörlüğe karşı bir silah olarak kullandı ve kürtaj hakları gibi kadın sorunlarını hedef almaya devam etti. Ancak her şeyden önce, resimleri kişisel trajediler ve garip gerçeklerden oluşan samimi bir dünyaya şifreli bir bakış niteliğindedir.
Nick Willing, ev videoları ve aile fotoğraflarından oluşan dev bir arşivi, 60 yıla yayılan röportajlar ve Rego'nun atölyesinde çalışırken yaptığı derinlemesine çalışmalarla birleştiriyor. Ortaya, mirası yıllara meydan okuyacak bir sanatçının pastel, karakalem ve yağlıboya ile grafiksel olarak resmedilmiş güçlü bir kişisel portresi çıkıyor.
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)