Yönetmen: Brandon Loper
ABD; 67’, 2014, renkli
İngilizce; Türkçe altyazıyla
Film özel harman kahve için bir aşk mektubu ve ona dair bir tefekkür. Kahvenin “özel harman” olarak tanımlanması için ne gerektiği ve bunun ne anlama geldiğini inceliyor, izleyicileri Honduras ve Ruanda’daki çiftliklerden Tokyo, Portland, Seattle, San Francisco ve New York’taki kahvecilere uzanan bir dünya turuna çıkarıyor. Çiftçi ve baristaların gözünden ve onların deneyimleri aracılığıyla en iyi kahveleri yaratmak için bir araya getirilmiş unsurlara –işlemler, tercihler ve hazırlama şekilleri, eski ve yeni gelenekler- dair benzersiz bir değerlendirme sunuyor. Bu, hem entelektüel hem de coğrafi mesafeleri kapatan, tat ve zevki çağrıştırarak her ikisini de sağlayan bir film.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 80 TL
İndirimli: 40 TL
Grup: 60 TL (toplu 10 bilet ve üstü)