Bir Fincan Türk Kahvesi

  • 30 Ocak 2015 / 18.00
  • 31 Ocak 2015 / 13.00

Yönetmen: Nazlı Eda Noyan ve Dağhan Celayir
Fransa, Türkiye; 8’, 2013, renkli
Türkçe; İngilizce altyazıyla

Yaşlı bir kadın ve küçük torunu bir masanın etrafında eski aile fotoğraflarına bakarlar. Yaşlı kadın, önceleri bu fotoğraflara bakmaya ve geçmişe dönmeye dirense de, geçmişin uyandırdıklarına direnemez. Küçük yaşta evlendirilen bir kız çocuğunun hayata tutunuş ve kadınlığa geçerken mutluluğu yakalama hikâyesine bir fincan Türk kahvesi içimi boyunca şahit oluruz. Geçmişe ait fotoğraflar geçmişe dair duygularla kadının zihninde değişime uğrarken torunu ve bir fincan Türk kahvesi ile yaşlı kadın bugüne bağlanır.

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Kahve ve Sigara

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Kahve Hakkında Bir Film

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Kahve: Gerçek ve Hayal Arasında

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Sıcak Kahve

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Doğrudan Cehenneme

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Duman

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Karanlık Sokaklar

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Sen Şarkılarını Söyle

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Neyse Halim Çıksın Falim

Kahve Bahane, Sinema Şahane!

Bir Fincan Türk Kahvesi

ÇOK İŞ VAR YAPACAK <br>…lâkin zaman!

ÇOK İŞ VAR YAPACAK
…lâkin zaman!

Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma  hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

“Sönüp gitmektense yanıp kül olmak daha iyidir”

1962’de fluxus hareketinin önde gelen üyelerinden Philip Corner, Piano Activities (Piyano Etkinlikleri) başlıklı bir performans sırasında yaptıklarıyla ciddi müzik çevrelerinde büyük olay yaratmıştı.