Yönetmen: François Caillat
Fransa, renkli, 2004, 75’
Fransızca, Turkce altyazıyla

Bir sinemacı, Alp Dağları’nın yamacı boyunca göllerin etrafında sıralanan köyleri dolaşarak, yirmi yıl önce kaybolan Valérie hakkında bilgi toplamaktadır. Rivayete göre Valérie, Kanadalı bir turisti öldürdükten sonra hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolmuştur. En azından hikayeyi anlatan ve zamanında bu bölgede bulunan kişi olayları bu şekilde hatırlamaktadır. Görüşmeler devam ederken, bulunması zor Valérie, ikinci bir defa daha kaybolur. François Caillat’nın müthiş bir biçimde filme aldığı Alplerin doğasında Valérie tam anlamıyla yok oluvermiştir. Yarların ve uçurumların birer metafor haline geldiği, ürkütücü ve görkemli doğa, aslında kurgu olan bu çalışmada kameranın yardımıyla belgesele dönüşür; bir yönetmenin belleğindekilerin anlatıldığı deneme yazısını andıran film, soyutun en üst derecesini seyirciye sunar.

Aklın Gözü <br/> François Caillat Belgeselleri

Valerie Davası

Aklın Gözü <br/> François Caillat Belgeselleri

Üç Alman Asker

Aklın Gözü <br/> François Caillat Belgeselleri

Dördüncü Nesil

Aklın Gözü <br/> François Caillat Belgeselleri

Aşık Bir Genç

Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico

De Chirico, Mart 1910’da, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Floransa’ya taşındı. De Chirico, ilk metafizik resmini yaptı: Santa Croce Meydanı’ndan esinlediği Bir Güz Öğleden Sonrasının Muamması’nı. 

Rüzgârın Başrolde Olduğu Dokuz İlham Verici Sanat Eseri

Rüzgârın Başrolde Olduğu Dokuz İlham Verici Sanat Eseri

Pera Müzesi Blog, N’olmuş? işbirliğiyle hazırlanan yazı dizisi devam ediyor. Kendilerini; “Bilindik N’olmuş? sorusunu her gün yeniden soruyor, karşımıza çıkan sayısız beklenmedik cevabı sizlerle paylaşıyoruz. 

ÇOK İŞ VAR YAPACAK <br>…lâkin zaman!

ÇOK İŞ VAR YAPACAK
…lâkin zaman!

Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma  hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.