Aurora

Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı

5 Şubat - 20 Nisan 2014

Kuzey Avrupa ülkelerinden İstanbul’a konuk olan cam sanatçıları tanıdık ve geçmiş kültürlerden miras bir malzeme olan camın günümüze ait özgün yorumlarını sundu.

Esin kaynaklarını kuzeyin büyüleyici doğasından ve geleneklerinden alan sanatçılar, kuşaktan kuşağa aktarılan formları, bugün artık malzeme ve teknolojinin sınırlarını zorlayarak ezberleri bozan bir anlayışla yeniden yorumladı. 18. yüzyıldan bu yana cam üretiminde teknik ve sanatsal anlamda başarılarını kanıtlamış öncüllerinden devraldıkları işlev, form ve teknik becerilerin ötesinde, camı çağdaş sanatın alanlarından birine dönüştürdüler. Kuzeyin sadelik ve zarafetini korudukları anlayışlarında günümüz meselelerini de camla ifade eden yeni tartışma alanları açtılar.

Mats Jansson küratörlüğünde gerçekleşen sergi, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda’dan 25 sanatçının değişken, yenilikçi ve dünyayı kucaklayan bir süreçte, özgürce ve geniş yelpazede ürettikleri yapıtlarını kapsadı.


iş birliğiyle
nordon logo   naas logo

katkılarıyla
glas logo

sergi salonu boya sponsoru
jotun logo

Aurora

Aurora

2014 yılında Pera Müzesi’nde düzenlenen Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı sergisi, Kuzey Avrupa ülkelerinden cam sanatçılarını konuk ederek tanıdık, geçmiş kültürlerden miras...

O Saçla Güzel Gözüküyorsun!<br/> Asa Jungnelius ve Ahu Antmen

O Saçla Güzel Gözüküyorsun!
Asa Jungnelius ve Ahu Antmen

Aurora: Kuzey Ülkelerinden Çağdaş Cam Sanatı sergisi kapsamında düzenlenecek söyleşi, İsveçli genç kuşak sanatçılar arasında en dikkat çekici isimlerden Asa Jungnelius ile sanat tarihçisi ve eleştirmen Ahu Antmen'i buluşturuyor. 

Video

Svenska!
Çağdaş İsveç Sineması

Bu seçkide özellikle İsveç sinemasına odaklanılıyor; son üç yıldan seçilen sekiz film, etkileyici, taze ve canlı bir anlatımla farklı tema ve konuları ele alıyor.Program, İsveç’te filmciliğin ve yaratıcılığın bugünkü durumu hakkında çok iyi bir fikir veriyor.

Bir Ada Hikayesi <br> Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Bir Ada Hikayesi
Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası

Nickolas Muray: Bir Fotoğrafçının Portresi sergisi kapsamında Çağlayan Çevik kurmaca bir yazı dizisi kaleme aldı. Hani Dünya Çekilmezdi: Fotoğrafın Kurmacası adlı seride Çevik, Muray’ın çarpıcı fotoğraflarından yola çıkarak fotoğraftaki insanların dünyasını birer öykü ile anlatıyor.

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Kadın Giyimi

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Kadın Giyimi

Yabancılara kapalı bir dünya olduğundan Harem’deki kadınların yaşantısı batılı ressamların ve sanat tüketicisinin en çok ilgisini çeken konulardan olmuştur. 

Akışkan Kimlikler  Bir Kimlik Yaratmak / Melez Kimlikler

Akışkan Kimlikler Bir Kimlik Yaratmak / Melez Kimlikler

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.