Belleğin Mirası: Danis Tanović

18 - 28 Ekim 2018

Pera Film, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı iş birliğiyle 18 – 28 Ekim 2018 tarihleri arasında yönetmen Danis Tanović’in filmlerinden bir seçki sunuyor.

Belleğin Mirası: Danis Tanović programı, yönetmenin beş filmine odaklanıyor ve belleğin silindiği zamanlarda kök salmanın, tanık olduklarımızın nasıl aktarıldığının ve silikleşen belleğin ardındakilerin hatırlanışının sinemadaki yansımalarını takip ediyor. 1993 yılında Bosna Savaşı’nda kendilerini düşman hatları arasındaki tarafsız bölgede terk edilmiş bir siperin içinde bulan Bosnalı ve Sırp askerlerin öyküsünü anlatan ve tarihteki en ödüllü ilk uzun metraj filmlerinden biri haline gelen Tarafsız Bölge, Krzysztof Kieslowski ve senarist Krzysztof Piesiewicz'nin üçleme olarak yazdığı senaryolardan uyarlanan, tedirgin edici bir aile sırrını paylaşan üç kız kardeşin hayatlarına odaklanan Cehennem, tarihi savaşlarla dolu Balkanlar'da yeni bir dönemin başladığı günlerde geçen, romantik olduğu kadar trajik bir aşk hikayesini perdeye taşıyan Güzel Bir Hayat Düşlerken, profesyonel olmayan oyuncu kadrosunun büyüleyici performanslarıyla zorluklar ve haksızlıklara karşı bir cesaret öyküsünü aktaran Bir Hurdacının Hayatı ve son olarak Bernard-Henri Lévy´nin Hotel Europe adlı oyunundan uyarlanan, içinde bulunduğu coğrafyanın derin bir özetini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren Saraybosna’da Ölüm filmi de programda yer alıyor.

1969 yılında Zenica Bosna Hersek‘te doğan Danis Tanović, büyüdüğü Saraybosna’da Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi’nde film yönetmenliği eğitimi almıştır. Saraybosna kuşatma altındayken cephe hattında iki yıl boyunca ordu için çekim yapmıştır. Tanović ve arkadaşlarının bu tehlikeli görevlerde ürettikleri malzeme Bosna Savaşı’na ilişkin çok sayıda filmde ve haberde yer almıştır. 1994’te eğitimini INSAS film okulunda sürdürmek için Belçika’ya göç eden Tanović, bir yandan da kısa filmler ve belgeseller çeker. İlk uzun metraj filmi Tarafsız Bölge (2001), En İyi Yabancı Film dalında hem Oscar hem de Altın Küre ödüllerini almasının yanı sıra, Cannes Film Festivali’nde ve Avrupa Film Ödülleri’nde En İyi Senaryo ödülüne de layık görülmüştür.

Pera Film programına paralel olarak, Adnan Teskeredžić’in Balkanların geleneksel müziği ile caz/füzyonu harmanladığı projesi Adnan Teskeredžić Trio, 20 Ekim Cumartesi günü Pera Müzesi’nde bir konser gerçekleştirecek.

Bu program kapsamındaki Pera Film gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

 

bosna logo   bsa logo      

iş birliğiyle

 

18 Ekim

19.00 Tarafsız Bölge

20 Ekim

12.00 Güzel Bir Hayat Düşlerken

14.00 Bir Hurdacının Hayatı

23 Ekim

19.00 Cehennem

24 Ekim

19.00 Saraybosna'da Ölüm

27 Ekim

16.00 Tarafsız Bölge

18.00 Güzel Bir Hayat Düşlerken

28 Ekim

14.00 Cehennem

16.00 Saraybosna'da Ölüm

18.00 Bir Hurdacının Hayatı

Tarafsız Bölge

Tarafsız Bölge

Cehennem

Cehennem

Güzel Bir Hayat Düşlerken

Güzel Bir Hayat Düşlerken

Bir Hurdacının Hayatı

Bir Hurdacının Hayatı

Saraybosna'da Ölüm

Saraybosna'da Ölüm

Belleğin Mirası: Danis Tanović

Belleğin Mirası: Danis Tanovic programı, yönetmenin beş filmine odaklanıyor ve belleğin silindiği zamanlarda kök salmanın, tanık olduklarımızın nasıl aktarıldığının ve silikleşen belleğin ardındakilerin hatırlanışının sinemadaki yansımalarını takip ediyor.

Adnan Teskeredžić Trio

Adnan Teskeredžić Trio

Pera Müzesi, Bosna-Sancak Kültür Günleri kapsamında hazırlanan Belleğin Mirası: Danis Tanović başlıklı Pera Film programına paralel bir Adnan Teskeredžić Trio konseri gerçekleştiriyor. 

Yönetmen Danis Tanović ile Söyleşi

Yönetmen Danis Tanović ile Söyleşi

Pera Film, 18 – 28 Ekim 2018 tarihleri arasında Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında Bosnalı film yönetmeni Danis Tanović’in filmlerinden Belleğin Mirası adlı bir seçki sunuyor. Tarafsız Bölge filminin 19:00’daki gösterimi ardından Danis Tanović ile bir söyleşi gerçekleştiriliyor.

Pera Öğrenme’yle #KendinGez Bana Bak!’tan Beş Eser

Pera Öğrenme’yle #KendinGez Bana Bak!’tan Beş Eser

Bana Bak! “la Caixa” Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Portreler ve Diğer Kurmacalar sergimizi gezerken çocuklarınıza rehberlik etmek ister misiniz? Sergimizden beş farklı eseri ele aldığımız bu yazımızda, rehberlerimizin çocuklara sergimizi anlatırken nasıl bir yol izlediğini göreceksiniz.

Viyana'dan Dönüş

Viyana'dan Dönüş

Józef Brandt, 17. yüzyıl Polonya’sına büyük ilgi duymuştur. En sevdiği temalar arasında savaş sahnelerinin yanı sıra muharebenin öncesi ve sonrasını ele alan gündelik yaşam sahneleri bulunmaktadır. 

ÇOK İŞ VAR YAPACAK <br>…lâkin zaman!

ÇOK İŞ VAR YAPACAK
…lâkin zaman!

Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma  hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.