her şey film

15 Mayıs - 1 Haziran 2024

Pera Film, dünyanın önde gelen film mirası kuruluşlarından DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum iş birliğiyle, her şey film programını sunar.

Pera Film, Uluslararası Müzeler Günü’ne özel, DFF ile gerçekleştirdiği yeni iş birliği aracılığıyla kurumlar arası kültürel alışverişin ve sinema mirasının önemini vurguluyor. Almanya'nın Frankfurt şehrinde yer alan ve kökleri 1949 yılına dayanan DFF sunduğu müze, sinema, film arşivi, festivaller, dijital platformlar, araştırma ve dijitalleştirme projeleri ve eğitim programları aracılığıyla film kültürünü koruma ve dünyayla paylaşma misyonunu taşıyor. Film arşivinde Almanya sinemasının klasikleri ve çağdaş örneklerinin yanı sıra dünya sinemasının önemli eserlerini de barındıran enstitü, sinema tarihine ışık tutan belgesellerden deneysel filmlere, klasiklerden yenilikçi yapıtlara uzanan geniş bir koleksiyona sahip.

İsmini DFF’in mottosundan (Everything is film, and film is everything) alan ve enstitü küratörlerinin DFF koleksiyonundaki yapıtlar arasından oluşturduğu program, Almanya sinemasının farklı dönemlerinden dört filme yer veriyor. her şey film kapsamında, varoluşsal kaygı ve toplumsal hayal kırıklığının izlerini süren O (1966); katı kurallarla yönetilen bir yatılı okulun sınırları içinde geçen yasak aşk ve isyanın çığır açan öyküsü Mädchen in Uniform (1931); bir opera binası aracılığıyla insanlığın kaosunu ve trajedisini yansıtan, görsel açıdan büyüleyici Opera Binasında Yangın (1930); karmaşık suç ve aldatma ağlarını takip eden sürükleyici gerilim filmi Zayıf Nokta (1975) izlenebilir.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler, Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

15 Mayıs

19.00 O

17 Mayıs

19.00 Zayıf Nokta

18 Mayıs

15.00 Mädchen in Uniform

24 Mayıs

19.00 Opera Binasında Yangın

25 Mayıs

15.00 O

26 Mayıs

15.00 Zayıf Nokta

29 Mayıs

19.00 Mädchen in Uniform

1 Haziran

15.00 Opera Binasında Yangın

O

O

Mädchen in Uniform

Mädchen in Uniform

Opera Binasında Yangın

Opera Binasında Yangın

Zayıf Nokta

Zayıf Nokta

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.

Mark Požlep

Mark Požlep

Balkanlardan Gelen Soğuk Hava sergisi kapsamında sergide yer alan sanatçıların eserlerini paylaşmaya devam ediyoruz. Bu kez 1981, Slovenya doğumlu Mark Požlep’in sergideki “Cennetten de Garip” adlı eserini ele alıyoruz. 

Salgın ve Sanat <br> Sanal Müze Pratikleri

Salgın ve Sanat
Sanal Müze Pratikleri

Bir süredir bu denli geniş ölçekte tecrübe etmediğimiz bir salgına tanıklık ediyoruz: Covid-19. Etrafımızı birdenbire ve hızla saran, hayatımızda öncelik olarak belirlediğimiz birçok şeyin önüne geçen bu virüs, bizleri alışkanlıklarımızı yeniden düşünmeye mecbur bırakıyor.