her şey film

15 Mayıs - 1 Haziran 2024

Pera Film, dünyanın önde gelen film mirası kuruluşlarından DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum iş birliğiyle, her şey film programını sunar.

Pera Film, Uluslararası Müzeler Günü’ne özel, DFF ile gerçekleştirdiği yeni iş birliği aracılığıyla kurumlar arası kültürel alışverişin ve sinema mirasının önemini vurguluyor. Almanya'nın Frankfurt şehrinde yer alan ve kökleri 1949 yılına dayanan DFF sunduğu müze, sinema, film arşivi, festivaller, dijital platformlar, araştırma ve dijitalleştirme projeleri ve eğitim programları aracılığıyla film kültürünü koruma ve dünyayla paylaşma misyonunu taşıyor. Film arşivinde Almanya sinemasının klasikleri ve çağdaş örneklerinin yanı sıra dünya sinemasının önemli eserlerini de barındıran enstitü, sinema tarihine ışık tutan belgesellerden deneysel filmlere, klasiklerden yenilikçi yapıtlara uzanan geniş bir koleksiyona sahip.

İsmini DFF’in mottosundan (Everything is film, and film is everything) alan ve enstitü küratörlerinin DFF koleksiyonundaki yapıtlar arasından oluşturduğu program, Almanya sinemasının farklı dönemlerinden dört filme yer veriyor. her şey film kapsamında, varoluşsal kaygı ve toplumsal hayal kırıklığının izlerini süren O (1966); katı kurallarla yönetilen bir yatılı okulun sınırları içinde geçen yasak aşk ve isyanın çığır açan öyküsü Mädchen in Uniform (1931); bir opera binası aracılığıyla insanlığın kaosunu ve trajedisini yansıtan, görsel açıdan büyüleyici Opera Binasında Yangın (1930); karmaşık suç ve aldatma ağlarını takip eden sürükleyici gerilim filmi Zayıf Nokta (1975) izlenebilir.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri indirimli müze giriş bileti ile izlenebilir. Biletler, Biletix’ten veya Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

15 Mayıs

19.00 O

17 Mayıs

19.00 Zayıf Nokta

18 Mayıs

15.00 Mädchen in Uniform

24 Mayıs

19.00 Opera Binasında Yangın

25 Mayıs

15.00 O

26 Mayıs

15.00 Zayıf Nokta

29 Mayıs

19.00 Mädchen in Uniform

1 Haziran

15.00 Opera Binasında Yangın

O

O

Mädchen in Uniform

Mädchen in Uniform

Opera Binasında Yangın

Opera Binasında Yangın

Zayıf Nokta

Zayıf Nokta

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

18 ve 19. Yüzyıl Resimlerinde Camiler

Batılı ressamların eserlerinde camiler İstanbul kentinin kimliğini yansıtan başlıca mimari unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bazen resimde gösterilen kentin İstanbul olduğunu sadece camilere bakarak anlayabiliriz. Detaylar gerçekle uyuşmasa da, deniz ve ufukta bazen abartılı ölçülerle verilen camiler mekanın tartışmasız biçimde İstanbul olduğunu söyler bize. 

Giacometti’nin Son Yapıtları

Giacometti’nin Son Yapıtları

Ölümünden önceki yıl, 1965 yılında, Alberto Giacometti New York, Museum of Modern Art’ta, Londra, Tate Gallery’de ve Danimarka, Louisiana Museum of Art’ta büyük başarı kazanan üç kapsamlı retrospektif sergi için çağrılır. 

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.