Mädchen in Uniform

  • 18 Mayıs 2024 / 15.00
  • 29 Mayıs 2024 / 19.00

Yönetmen: Leontine Sagan
Oyuncular: Dorothea Wieck, Hertha Thiele, Emilia Unda, Hedy Krilla
Almanya, 1931, 85', DCP, siyah beyaz
Almanca, Fransızca, İngilizce; Türkçe altyazılı 

14 yaşındaki Manuela, annesinin ölümünün ardından, sadece kız öğrencilerin kabul edildiği aristokratik bir yatılı okula gönderilir. Okul, disiplin ve düzen takıntılı bir müdire tarafından yönetilmektedir. Manuela, bu sert ortamda giderek daha da içine kapanır; derslere aktif olarak katılamaz, kötü notlar alır ve kendini diğer öğrencilerden soyutlar. Yakınlık kurabildiği tek kişi, öğrencilere sevgi ve anlayışla yaklaşan genç öğretmen Elizabeth von Bernburg'dur. Bayan von Bernburg'a olan ilgisinin zamanla imkânsız bir aşka dönüşmesi okulda büyük bir karmaşaya yol açar.

Nazi rejiminin ayak seslerinin duyulduğu bir atmosferde, senarist ve yönetmen koltuğunda ve oyuncu kadrosunda sadece kadınlara yer veren ve sinemada aleni kuir anlatının ilk örneklerinden biri kabul edilen bu radikal film, 2021’de Criterion Collection baskısında yazar Amanda Lee Koe tarafından şöyle tanımlanmıştır: "Bu film, baskıcı yapılara rağmen kendilerini ve birbirlerini bulmaya çalışan kadınlara aittir.”

her şey film

O

her şey film

Mädchen in Uniform

her şey film

Opera Binasında Yangın

her şey film

Zayıf Nokta

Küçük Sarı Daire ile müzede keşifler!

Küçük Sarı Daire ile müzede keşifler!

Pera Öğrenme programları kapsamında yayınlanan, Tania Bahar'ın kaleme aldığı ve Marina Rico'nun resimlediği hikâye kitabı Küçük Sarı Daire, çocuklarla yetişkinlerin birlikte keşfedecekleri ve paylaşacakları farklı bir öğrenme deneyimi sunuyor.

Heykele Geçiş

Heykele Geçiş

Manolo Valdés’in resimleri, maddesel bir mevcudiyet arayışındayken, bu arayış onun heykellerinde daha da belirgindir. Her geçen yıl, bu alanda daha üretken hale gelir. Günümüzde heykel, sanatçının zamanının ve çabalarının büyük bir bölümünü kapsıyor.

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.