Yönetmenler: Azadeh Mousavi, Kouroush Ataei
İran, 2018, 88’, renkli
Flamanca, İngilizce, Farsça; Türkçe, İngilizce altyazılı
Gazetedeki manşet açık ve merak uyandırıcıydı: “Hollandalı kız İran’daki gerçek ailesini arıyor.” Bu haberden yola çıkan Aile Peşinde, 40 yıl önce Hollandalı bir çift tarafından evlat edinilen Feride’nin sonunda korkularını yenip hayatında ilk kez anavatanı İran’a gidişini konu alıyor. Feride İran’da gerçek ailesi olduğunu söyleyen üç çiftle buluşacağı için tedirgin ve heyecanlı. Feride’yle yönetmenlerin aklında birçok soru var: “Gerçek aile kim? Büyütenler mi yoksa dünyaya getirenler mi? Anavatan neresi? Kime benziyorum? Nereye aidim?” Bütün bu soruların temelindeyse ciddi bir mesele yatıyor: kimlik karmaşası.
Biraz önce, yolcu salonunda vapurun hareketini beklerken aklıma bir oyun geldi. Küçükken evde, buradan epey uzakta ve geçmişte kalmış ülkemde oynadığımız, nasıl oynadığımızı bile hatırlayamadığım bir oyun. Vapura binmek için bekleyen kalabalığın arasında kendimi olduğumdan bin kat daha yalnız hissettiren cinsten.
16 Kasım 2018 tarihinde Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu, Uluslararası Birimler Sistemi’ni (SI) gözden geçirmek amacıyla 26.’sı düzenlenen Ağırlık ve Ölçüler Konferansı’nda bir araya geldi. Konferansın sonuncunda, 60 üye ülkenin oylamasıyla 7 temel ölçü biriminin 4’ünün tanımı değişti. Kütle birimi olan kilogram da bunlardan bir tanesi. Sürecin temel noktalarını açıklamadan önce kilogramı ve tarihini yakından tanıyalım.
Janine Antoni, 1990’larda, kimlik inşası meselesine odaklanmaya başladı. Yala ve Sabunla isimli yapıtını, klasik heykel geleneğine uygun olarak, doğrudan kendi bedeninden aldığı kalıptan yola çıkarak yaptı. Bu büstleri sıra dışı kılan ise, sabun ve çikolata gibi tüketim maddelerinden yapılmış olmaları.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)