Handsworth Şarkıları

Yönetmen: John Akomfrah
Oyuncular: Pervaiz Khan, Meera Syal, Yvonne Weekes
İngiltere, 1986, 58', HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı  

1980’ler İngilteresi’nde ırk ve toplumsal kargaşalar ile 1985’te şehirde yaşanan isyanlar üzerine bir film denemesi olan Handsworth Şarkıları, 1985 yılının Eylül ve Ekim aylarında, Handsworth’ün Birmingham bölgesinde ve Londra’nın merkezi kesimlerinde yaşanan sivil itaatsizlikleri çıkış noktası olarak alıyor. Film genelinde, yaşanan isyanların, İngiliz toplumunun siyahlar üzerindeki baskısının bir sonucu olduğu fikri işleniyor. Film, sivil itaatsizliği, endüstriyel gerilemenin yol açtığı ulusal dramla bağlantılı bir memnuniyetsizliğin gizli tarihine açılan bir kapı olarak sunuyor.

Filmin adında geçen şarkı ifadesi ise herhangi bir müzikal niteliğe işaret etmek yerine, John Grierson ve Humphrey Jennings gibi İngiliz belgeselcilerin işlerinden tanıdık olan, belgeselin şiirsel bir çağrışımlar kurgusu olduğu fikrinin bir yansıması niteliğinde. Handsworth Şarkıları, 1986 yılında İngiltere’nin en saygın belgesel ödülü olan İngiliz Film Enstitüsü Grierson En İyi Belgesel Ödülü’ne layık görüldü.

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Handsworth Şarkıları

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Kanıt

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Kimin Kalbe İhtiyacı Var

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Çocuk Gibi Konuş

John Akomfrah: Hafıza Odaları

Dokuz İlham Perisi

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

Andy Warhol’un Deneme Çekimleri

1963 ile 1966 yılları arasında Andy Warhol, New York sanat çevresinden çeşitli kişilerin film portreleri üzerinde çalıştı. 

Turquerie

Turquerie

14. yüzyılda Balkanlar’a giren, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fetheden, 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanan Osmanlı İmparatorluğu, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuştur. Ancak 17. yüzyıl sonlarına gelindiğinde imparatorluğun genişlemesi durmuştu. 

Sergey Parajanov Anlatıyor

Sergey Parajanov Anlatıyor

“Olabilecek en kötü hapishane koşullarıyla karşılaştığımda, bir seçim yapmak zorunda olduğumu anladım: ya dibe vuracaktım ya da bir sanatçı olacaktım.”