Direncin, mücadelenin ve örgütlenmenin çarpıcı bir örneği olan 2012 yapımı ABD belgeseli Hayatta Kalmak İçin; TAG (Treatment Action Group) ve ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) organizasyonlarını, HIV pozitif olan bireylerin toplumsal ayrımcılığa karşı verdiği mücadeleyi ve bu dönemde ABD politikalarıyla karşılaşılan husumeti sergiliyor. AIDS’in ortaya çıktığı yıllarda ACT UP ve TAG gibi öncü aktivist grupların insanlarla AIDS hakkında konuşarak onları önleyici ilaçlar için fon ayırmaya nasıl ikna ettikleri ve farkındalık sağladıkları anlatılıyor. Belgesel bu konuyu özellikle ihmalkar ABD politikaları çerçevesinde ele alıyor. 85. Oscar Ödülleri’nde “En İyi Belgesel” kategorisinde aday gösterilmişti.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 80 TL
İndirimli: 40 TL
Grup: 60 TL (toplu 10 bilet ve üstü)