Kısa Film Seçkisi – 2

  • 28 Mayıs 2025 / 19.00
  • 13 Haziran 2025 / 19.00

Magritte ya da Nesneler Üzerine Bir Ders
Yönetmen: Luc de Heusch
Belçika, 1960, 15', DCP, renkli
Fransızca; Türkçe Altyazılı

Edebiyata ve sinemaya tutkuyla bağlı olan yönetmen Luc de Heusch, II. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’da gelişen, deneysel ve özgürlükçü sanat anlayışını benimseyen COBRA grubunun bir üyesiydi ve hem arkadaşlarını hem de başka sanatçıları filme aldı.

Bu kısa film, ressam René Magritte ile bir karşılaşmadan öte, onun dünyasına açılan bir kapı niteliğinde. Magritte’in düşsel evreni yalnızca filme yansımakla kalmaz, onu bütünüyle ele geçirir; ortaya çıkan yapıt ise neredeyse kendisi de bir sürrealist nesneye dönüşür.

Henri Storck Vakfı katkılarıyla gösterilmektedir.

Magritte’in Ev Filmleri
İçerik Metni
Yönetmenler:René & Georgette Magritte
Belçika, 1957-1967, 12', DCP, siyah beyaz
Sessiz

René Magritte 1956 yılında bir kamera edinir ve kendisi, eşi ile arkadaşlarını merkeze aldığı 40 kısa film çeker. Hem eğlenceli hem de dokunaklı bu filmler, onun ikonik görsel dünyasına hayat verir. 

Seçki kapsamında 1957 yapımı René ve 1967 yapımı Parc Josaphat adlı filmler gösteriliyor.

Harpya
İçerik Metni
Yönetmen:Raoul Servais
Oyuncular: Will Spoor, Fran Waller Zeper, Sjoert Schwibethus
Belçika, 1979, 9', DCP, renkli
Sözsüz

Raoul Servais sineması, sürekli yeni anlatım biçimleri ve yenilikçi teknikler arayışıyla şekillenir. Buyaklaşımın bir örneği olan Harpya da animasyonla gerçek görüntüleri birleştirerek fantastik bir masal anlatır.

Film, bir harpyayı (yarı kadın yarı kuş bir mitolojik yaratık) kurtaran bir adamın hikâyesini anlatır; ancak bu gizemli varlık zamanla tehditkâr bir hâle gelir.

1979’da Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film dalında Altın Palmiye kazanan Harpya, Belçika Kraliyet Film Arşivi(CINEMATEK) tarafından restore edilmiştir.

Raoul Servais Collection katkılarıyla gösterilmektedir.

Pazar
İçerik Metni

Yönetmen:Edmond Bernhard
Belçika, 1963, 19', DCP, siyah beyaz
Sözsüz

Brüksel’de sıradan bir pazar günü: nöbet değişiyor, çocuklar oynuyor, insanlar Cinéma Aventure’ye gidiyor.

Yorumdan tamamen arındırılmış bu kısa film, olağanüstü görüntüler eşliğinde gündelik hayatı yücelterek can sıkıntısını merkeze alıyor.

Film restorasyonu Belçika Kraliyet Film Arşivi (CINEMATEK) tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sanatçıların Sineması

Saçını Kestiren Adam

Sanatçıların Sineması

Büyük Set Resifi

Sanatçıların Sineması

Tüm Bir Gece

Sanatçıların Sineması

Kısa Film Seçkisi - 1

Sanatçıların Sineması

Kısa Film Seçkisi – 2

Geceye Doğru: Cadılar Bayramı Özel

Geceye Doğru: Cadılar Bayramı Özel

Pera Film, Cadılar Bayramı yaklaşırken takipçileri için bir izleme listesi paylaşıyor! Listede, kült filmlerden yakın dönem sinema örneklerine, türler arası gezinen tuhaflıklarla dolu 10 film yer alıyor.

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”: <br>Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Bir Dönüm Noktası Olarak “Yılbaşı”:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yeni yıl, sadece takvimdeki bir değişiklikten ibaret değil. Geçmişin ağırlığının hissedildiği bazen de geleceğin belirsizliğiyle yüzleşildiği bir dönüm noktası olabilir. Pera Film bu yılbaşında, beyazperdenin umut, pişmanlık, nostalji ve yeni başlangıçlar etrafında şekillenen hikâyelerine odaklanıyor.

İstanbul: Öncesi & Sonrası

İstanbul: Öncesi & Sonrası

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan seçtiğimiz, 1850’lerden 1980’lere tarihlenen İstanbul fotoğraflarındaki manzara ve mekanları, bu yerlerin günümüzdeki görünümleriyle birlikte sunuyoruz!