baykuşun kareleri

25 Temmuz - 31 Ağustos 2008

30. kuruluş yıldönümünü Pera Müzesi’nde 67 mezununun seçilmiş fotoğraflarından oluşan bu sergiyle kutlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü, 13 Temmuz 1978 tarihinde İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Fotoğraf Enstitüsü olarak kurulmuştur. 

Fotoğraf Enstitüsü, Türkiye’de fotoğraf eğitimi anlamında kurumlaşmanın temsilcisi olmuştur. Daha önceleri fotoğraf kulüpleri kurulmuş ve çeşitli kurumlarda fotoğraf dersleri verilmişse de lisans düzeyinde dört yıllık bir fotoğraf eğitimini hayata geçirmek ancak günümüzden otuz yıl önce gerçekleşebilmiştir. Okulun ilk yıllarını, kurucularından ve ilk hocalarından Cafer Türkmen şöyle anlatır: “İlk yıl iki yüz kişi başvurdu. Ancak on beş öğrenci alabildik. Salıpazarı’nda şimdiki Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nün olduğu yerin arkalarında eski bir handa eğitime başladık. 70-80 basamakla çıkılan üç katlı bir binaydı burası. Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü ile aynı binayı paylaşıyorduk. En alt katta ise Sinema Televizyon Enstitüsü’nün yanıcı filmler arşivi ve okulun bekâr müstahdemlerinin kaldığı bir koğuş bulunuyordu.” (Saliha Dıraman, Cafer Türkmen sergisi kataloğu, 2002).

Otuz yıllık geçmişinde üç yüzden fazla mezun veren Fotoğraf Bölümü’nün 30. kuruluş yılı kutlamalarının bütünleştirici etkinliklerinden biri olan bu sergi, Türkiye’nin akademik anlamda ilk fotoğraf bölümünün kuruluşunu ve mezunlarını anarken, yıllardır profesyonel çalışmalarını sürdüren bölüm mezunlarının deneyimlerini ziyaretçilerle paylaştı.

baykuşun kareleri

baykuşun kareleri

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü, 30. kuruluş yıldönümünü 67 mezununun seçilmiş fotoğraflarından oluşan baykuşun kareleri sergisiyle 2008 yılında Pera Müzesi’nde...

Sıçan Kabilesi  <br> Sim Chi Yin

Sıçan Kabilesi
Sim Chi Yin

Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle, 16 Eylül – 12 Kasım 2017 tarihleri arasında 15. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. 

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Covent Garden’da Osmanlı Elçisi ve Fransız Buldog

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.

 

Mangala Oyunu

Mangala Oyunu

Doğu’ya özgü giysileri içindeki bu üç figür, egzotik bir manzara önünde nargile içip mangala oynarken görülüyor. 1739 tarihli kraliyet koleksiyonları envanterleri, bu grubun üyelerini sarayın haremağası Matthias ve iki odalık olarak tanımlıyor.