Pera Öğrenme, “Yaratıcılığın Doğası”nı keşfe çağırıyor

22 Mart 2023

Pera Müzesi Öğrenme Programları, Zamane İstanbulları ve Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesisergileri kapsamında yetişkinlere yönelik disiplinlerarasıatölyeler düzenliyor. “Yaratıcılığın Doğası” adlı program 7 Nisan’a kadar Pera Müzesi’nde devam edecek. 

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, Zamane İstanbulları ve Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi sergileri kapsamında yetişkinlere yönelik atölyeler tasarladı. 18 yaş ve üzerindeki herkesin katılabildiği “Yaratıcılığın Doğası” başlıklı atölye programında sanatseverler, usta hikâye anlatıcısı Paula Rego’nun eserlerinden ve Zamane İstanbulları sergisinin çok katmanlı yapısından ilhamla farklı yolculuklara çıkıyor.

Paula Rego’nun masalsı hikâyeler anlattığı eserlerinden yola çıkarak hazırlanan Bedenselleşen Hikâyeler atölyesi 24 Mart’ta yapılacak. Hareket terapisti Derya Dinç’in eşlik ettiği atölyede, katılımcılar, duygularını sanat yoluyla keşfetme ve ifade etmenin farklı biçimlerini keşfedecekler. Kişinin içinden gelen hareketin kaynaklarını fark etmesini sağlayan “Otantik Hareket” tekniğini kullanan katılımcılar, hareketlerini büyük bir kağıt üzerine aktardıktan sonra, ortaya çıkardıkları çizgi, sembol ve renklerden oluşan hikâyeyi hep birlikte yorumluyorlar. 

Çıkış noktasını Zamane İstanbulları sergisinden alan Hikâye Anlatıcılığı: Kentin Fısıldadıklarıatölyesinde katılımcılar, sergiden seçilmiş fotoğraflardan ilhamla çeşitli yaratıcı yazma teknikleri aracılığıyla bir şehrin hikâyesini kurguluyor. Yazar, kent tarihi araştırmacısı Ekin Can Göksoy’un yürütücülüğündeki atölye 31 Mart’ta gerçekleşecek. 

Pera Öğrenme ve DenizTemiz Derneği (TURMEPA) işbirliğinde ücretsiz olarak düzenlenen Sürdürülebilirlik: Doğa Dostu Deterjan atölyesinde katılımcılar, ekolojik farkındalıklarını geliştirme imkânı yakalarken, sürdürülebilirliği gündelik hayatlarına dahil etmenin pratik yollarını keşfedecekler.Ali Taptık’ın Zamane İstanbulları sergisinde yer alan ve eski isimlerinden biri “kutsal sular şehri” olan İstanbul’un kaybolan su kaynakları hakkındaki çalışmasından ilham alan atölye 1 Nisan’da gerçekleşecek. 

Düşüncelerin yarattığı duyguları sanat terapisi pratikleriyle keşfetmeye çağıran Terapötik Sanat: Farkındalıkla Resim atölyesi ise 7 Nisan’da, Rego sergisine yönelik rehberli turla başlayacak. Hazal Altun’un yürütücülüğünde düzenlenen atölyede, bilinç ve bilinç dışındaki duygu ve düşünceleri kelimelere ihtiyaç duymadan ifade edebilmek için guaj ve akrilik boyalarla iç dünyalarını tuvale yansıtan sanatseverler, ortaya çıkan şekiller üzerinden duygu ve düşüncelerini yorumlayacak.

Sürdürülebilirlik: Doğa Dostu Deterjan atölyesi ücretsizdir, rezervasyon gereklidir.

Ücretli atölyeler için biletler www.biletix.com  üzerinden alınabilir.
Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr

 

ATÖLYE PROGRAMI:

Bedenselleşen Hikâyeler
24 Mart Cuma, 19.00

Hikâye Anlatıcılığı: Kentin Fısıldadıkları
31 Mart Cuma, 19.00

Sürdürülebilirlik: Doğa Dostu Deterjan
1 Nisan Cumartesi, 15.30

Terapötik Sanat: Farkındalıkla Resim
7 Nisan Cuma, 19.00

DenizTemiz Derneği (TURMEPA) hakkında
TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla, 8 Nisan 1994 tarihinde Rahmi M. Koç’un kurucu başkanlığında, Deniz Ticaret Odası ve bir avuç deniz sevdalısıyla birlikte başlatılmış bir sivil toplum hareketidir. Hayata geçirdiği projelerle, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda kamuoyunun yakından tanıdığı TURMEPA, 25 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir. 1995 yılında yayınladığı “Denizleri Koruma Deklarasyonu” ile IMO, UNEP, The Club of Rome, ICS ve IUCN gibi organizasyonların uluslararası platformlarda desteklerini alan TURMEPA, 19 Haziran 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etmiştir.

Derya Dinç hakkında
Derya Dinç, dans & hareket terapisti, multidisipliner performans sanatçısıdır. Almanya'daki,  Asylarbeitskreis Heidelberg e.V. isimli dernek ve sosyal çalışma grubu ile mülteci çocuklar ve kadınlarla dans ve hareket terapisti olarak sosyal değişim, adaptasyon, topluluk geliştirme çalışmaları,  güçlenme konusu odaklı projelerde çalışmaktadır.

Ekin Can Göksoy hakkında
Bir yazar ve hikâye anlatıcısıdır. 2014 yılında Münhal isimli öykü kitabı, 2016’da ise Epope Tatavla isimli romanı İletişim Yayınları tarafından basıldı. 2017 yılından bu yana Artship Foundation bünyesinde, İstanbul ve San Francisco’da hikâye anlatma performansları gerçekleştirmektedir. 2018 yılında poşe’de Larissa Araz ile birlikte Bir Mucize İhtimali isimli ilk sergisini açtı. 2020 yılında Be Mobile Create Together kapsamında Camargo Foundation’da misafir yazar olarak bulunmuş ve sanatçılar ile düşünürleri bir araya getiren araştırma programı Garp Sessions’ta eş yürütücülük görevini üstlenmiştir. Göksoy, hâlen Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde, kent tarihi üzerine doktora çalışmalarını sürdürüyor. 

Hazal Altun hakkında
Uyguladığı ve eğitmeni olduğu yoga, meditasyon pratiklerinin ve sanat terapisi yöntemlerinin yardımıyla sanat ve insanlar arasında duygusal ve duyumsal bağlar kurmayı ve bilişsel iletişimi geliştirmeyi amaçlar. Galatasaray Üniversitesi İletişim Bölümü'nden mezun olduktan sonra iletişim, halkla ilişkiler ve reklam üzerine sanat ve mimari gibi yaratıcı alanlarda çalışmıştır. 2017 yılından beri Pera Müzesi ekibinde görev almaktadır.