Yaratıcılığın Doğası: Yetişkinler için Atölyeler

16 Mart - 26 Nisan 2023

Pera Müzesi Öğrenme Programları, 16 Mart-26 Nisan 2023 arasında Zamane İstanbulları ve Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi sergileri kapsamında yetişkinlere yönelik disiplinlerarası atölyeler düzenliyor. 18 yaş ve üzerindeki herkesin katılabildiği Pera Yetişkin atölyelerinde, katılımcılar usta bir hikâye anlatıcısı olan Paula Rego’nun eserlerinden ve Zamane İstanbulları sergisinin çok katmanlı yapısından ilhamla çeşitli yolculuklara çıkıyor.

Kağıt Hamuru: Grotesk Figürler atölyesinde, katılımcılar Rego’nun eserlerindeki oyunbaz karakterlerden ilhamla üç boyutlu tasarımlar yaratıyor. Terapötik Sanat: Farkındalıkla Resim ve Bedenselleşen Hikâyeler atölyesinde duyguları sanat yoluyla keşfetme ve ifade etmenin farklı biçimleri keşfediliyor. Çıkış noktasını Zamane İstanbulları sergisinden alan Hikâye Anlatıcılığı: Kentin Fısıldadıkları ve Sürdürülebilirlik: Doğa Dostu Deterjan atölyelerinde ise, katılımcılar sergideki sanatçıların İstanbul’u ele aldığı farklı yönlere dönük üretimler yapmaya davet ediliyor. Öğretmenlere özel çevrimiçi gerçekleşecek Kağıt Üzerine Karışık Teknik ve Belleğimde İstanbul atölyelerinde ise her iki sergiye yönelik çeşitli tasarımlar üretiliyor.

Ücretli atölyeler için biletler www.biletix.com sitesi üzerinden alınabilir.

Sürdürülebilirlik: Doğa Dostu Deterjan atölyesi ile öğretmenlere özel atölyeler ücretsizdir, rezervasyon gereklidir.

Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr

16 Mart

19.30 Öğretmenlere Özel: Kağıt Üzerine Karışık Teknik

17 Mart

19.00 Kağıt Hamuru: Grotesk Figürler

18 Mart

15.30 Sürdürülebilirlik: Doğa Dostu Deterjan

24 Mart

19.00 Bedenselleşen Hikâyeler

31 Mart

19.00 Hikâye Anlatıcılığı: Kentin Fısıldadıkları

1 Nisan

15.30 Sürdürülebilirlik: Doğa Dostu Deterjan

7 Nisan

19.00 Terapötik Sanat: Farkındalıkla Resim

26 Nisan

19.30 Öğretmenlere Özel: Belleğimde İstanbul

Kağıt Hamuru: Grotesk Figürler

Kağıt Hamuru: Grotesk Figürler

Terapötik Sanat: Farkındalıkla Resim

Terapötik Sanat: Farkındalıkla Resim

Sürdürülebilirlik: Doğa Dostu Deterjan

Sürdürülebilirlik: Doğa Dostu Deterjan

Bedenselleşen Hikâyeler

Bedenselleşen Hikâyeler

Hikâye Anlatıcılığı: Kentin Fısıldadıkları

Hikâye Anlatıcılığı: Kentin Fısıldadıkları

Öğretmenlere Özel: Kağıt Üzerine Karışık Teknik

Öğretmenlere Özel: Kağıt Üzerine Karışık Teknik

Öğretmenlere Özel: Belleğimde İstanbul

Öğretmenlere Özel: Belleğimde İstanbul

İlişkili Sergiler

Paula Rego

Paula Rego, olağanüstü hayal gücüne sahip, kadınların temsil edilme biçiminde devrim yaratan ve doğrularından ödün vermeyen bir sanatçı. Hikâyelerin Hikâyesi, Rego’nun kişisel doğasını ve kök saldığı sosyo-politik bağlamı sergilemekten korkmadan; baskı, iktidar ve kurumsal şiddet ile özgün bir biçimde nasıl yüzleştiğini gösteriyor.

Paula Rego
Zamane İstanbulları

İstanbul’un bugününe yönelik katmanlı ve yenilikçi bir bakış oluşturma umuduyla şekillenen, eş zamanlı deneyimlenen çeşitli İstanbullardan güncel görsel anlatıları bir araya getiren bir fotoğraf sergisi Zamane İstanbulları.

Zamane İstanbulları

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Oryantalist Resimlerde İstanbul Boğazı

Oryantalist Resimlerde İstanbul Boğazı

Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır. 

Akışkan Kimlikler  Bir Kimlik Yaratmak / Melez Kimlikler

Akışkan Kimlikler Bir Kimlik Yaratmak / Melez Kimlikler

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.