Bo Ba Bu

  • 9 Mayıs 2015 / 15.00
  • 10 Mayıs 2015 / 14.00

Yönetmen: Ali Hamroyev
SSCB, Özbekistan, 1985, 92’, renkli
Oyuncular: Vyacheslav Bogachyov, Zinaida Sharko, Liliya Gritsenko, Gulya Tashbayeva, Davlyat Khamraev
Diyalogsuz

Ali Hamroyev, son yirmi yılda yönettiği tek filmi, üzerinde konuşulan alegorik eseri Bo Ba Bu’da kültürlere göre değişen cinsellik kavramını tartışmalı bir şekilde ele alıyor. Sıradışılığıyla, Fransız oyuncu Arielle Dombasle’ı (Felsefeci Bernard-Henri Lévy’nin eşi) Özbekistan’a kadar çekmeyi başaran film, kendini Orta Asya çöllerinde bulan sarışın bir Avrupalı kadını anlatır. Kadın, Bo ve Bu adında iki çoban tarafından kaçırılır, ona “Ba” adını veren çobanlar için kadın artık kullandıkları bir “mal”dır. Film, sonu gelmez eril mücadele, cinsellik temelli kıskançlık ve mülk olarak kadın üçgenini işlemektedir. Film boyunca karakterler yalnızca ses ve el hareketleriyle iletişim kurarlar. Hamroyev’in dramının alegorik bir yapıda görülmesinin sebebi, bu gibi ilkel arketiplerde gezinmesinden ve tamamen diyalogsuz oluşundandır. Bu yönden filmi sevimsiz bulan eleştirmenler bile, sanatçının cılız bir sömürünün sınırlarını ezip geçtiği konusunda hemfikir.

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Beyaz, Beyaz Leylekler

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Bo Ba Bu

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Yedinci Kurşun

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Kuşları İzleyen Adam

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Fedai

Saklı Hazine<br/>Ali Hamroyev Filmleri

Seni Hatırlıyorum

Heykele Geçiş

Heykele Geçiş

Manolo Valdés’in resimleri, maddesel bir mevcudiyet arayışındayken, bu arayış onun heykellerinde daha da belirgindir. Her geçen yıl, bu alanda daha üretken hale gelir. Günümüzde heykel, sanatçının zamanının ve çabalarının büyük bir bölümünü kapsıyor.

Yılbaşının Öteki Yüzü: <br> Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Yılbaşının Öteki Yüzü:
Pera Film'den Alternatif Yılbaşı İzleme Listesi

Pera Film yeni yıl yaklaşırken, Hollywood'un zamansız klasiklerinden modern sinemanın unutulmaz örneklerine uzanan 10 filmlik bir alternatif izleme listesi sunuyor.

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.