Çözülen Diller

  • 10 Aralık 2021 / 19.30
  • 15 Aralık 2021 / 19.00

Yönetmen: Marlon Riggs
Oyuncular: Kerrigan Black, Blackberri, Bernard Branner, Gerald Davis, Kenneth R. Dixson, Gideon Ferebee
ABD, 1989, 55', HDD, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı

Yönetmen Marlon Riggs'in kendi ifadesiyle "ulusun cinsel ve ırksal farklılıklar konusundaki gaddar sessizliğini kırmak" için yapılmış, belgesel ve performansı bir arada sunan bu radikal eser, “Utanç hüküm sürdüğü müddet kurtuluş mümkün değildir” fikrinden yola çıkarak Siyah eşcinselliğinin damgalanmasına meydan okuyor. Müzik ve dans, Essex Hemphill ve Joseph Beam gibi çığır açan yazarların sözleri ve şiirleri ile queer Afrikalı Amerikalı erkeklerle samimi, güldüren ve yürek dağlayan röportajlar sunan Tongues Untied, hem homofobinin had safhada olduğu Siyah bir toplumda hem de ırkçılıkla kirlenmiş bir beyaz eşcinsel alt kültürde bir yabancı olarak var olmanın ne demek olduğunu gözler önüne seriyor. Sağ cenahtan sanata ilişkin kamu finansmanına yönelik öfke dolu bir tepki doğuran 1980'lerin kültür savaşlarına yıldırım gibi düşen film, hayat dolu karakterinden hiçbir şey kaybetmedi.

Buradayım!

Sabırlı Bakım

Buradayım!

Kanıyorum

Buradayım!

Pleybek

Buradayım!

Çözülen Diller

Aşk ve Müzikte Ölümüne Sadakat

Aşk ve Müzikte Ölümüne Sadakat

Bu Bir Aşk Şarkısı Değil sergisi proje yöneticileri Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley, Nick Hornby’nin edebiyat ve müziğin yollarını kesiştiren etkileyici hikâyesi Ölümüne Sadakat’i anlatıyor! 

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor.