Yönetmen: Chantal Akerman
Oyuncular: Chantal Akerman
Belçika, Fransa, 1976, 90', DCP, renkli
Fransızca; Türkçe altyazılı
“Chantal Akerman’ın New York’u”nun anılarını saklayan bir zaman kapsülü… Akerman’ın çektiği 16mm görüntüler, uzun planlar ve zarifçe çerçevelenmiş şehir manzaraları, yönetmenin annesinden gelen mektupları okuyan sesiyle birleşiyor. Filmin metni küçük hastalıklar, ev içi rutinler, nişanlar ve mali kaygılarla dolu bir aile yaşamının samimi bir portresini çiziyor.
Yazıların melankolik duygusallığı, Akerman’ın tekdüze anlatıcılığıyla tezat oluştururken, aynı zamanda Manhattan’ı gerçeküstü bir şekilde boş sokaklarıyla bir hayalet kasaba olarak betimleyen yolculuk görüntüleriyle de çelişiyor.
1950’de Brüksel’de Polonya göçmeni bir ailede doğan Chantal Akerman, köklerinin etkisini hayatı boyunca taşıdı. Akerman, filmlerinde sıkça aile geçmişine odaklandı; algı ve cinselliğe dair titiz yaklaşımı, sabit kameradan uzun ve sessiz planlarla kendini gösterdi. Yaklaşık 50 yapıtlık filmografisinde, 1975’te çektiği ikonik Jeanne Dielman, 23, Quaidu Commerce, 1080 Bruxelles filmiyle geniş kitlelerce tanınırken avangart ve feminist sinemada önemli bir yer edindi.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Yeni yıl, sadece takvimdeki bir değişiklikten ibaret değil. Geçmişin ağırlığının hissedildiği bazen de geleceğin belirsizliğiyle yüzleşildiği bir dönüm noktası olabilir. Pera Film bu yılbaşında, beyazperdenin umut, pişmanlık, nostalji ve yeni başlangıçlar etrafında şekillenen hikâyelerine odaklanıyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)