Yönetmen: Cheryl Dunye
Oyuncular: Cheryl Dunye, Guinevere Turner, Valarie Walker
ABD, 1996, BluRay, renkli, 90’
Philadelphia’da geçen film, halk arasında “Karpuz Kadın” olarak bilinen, 30’lu yılların tarifi zor, güzel siyah kadın film yıldızı Fae Richards üzerine bir belgesel çekme çabasına girişen, yirmili yaşlarda bir siyah lezbiyen olan Cheryl’in hikâyesini anlatıyor. Fae Richards’ın hayatının anlamını keşfederken Cheryl, kendi kişisel hayatında koca bir çalkantıyı deneyimler. Güzel bir beyaz kadın olan Diana’yla aşk ilişikisi ve eşcinsel ve siyah topluluklarla etkileşimi, en iyi arkadaşı Tamara’nın espirili ama bir o kadar iğneleyici eleştirilerine maruz kalmaktadır. Tüm bunların yanında Cheryl’ın Karpuz Kadın’la ilgili keşfettiği her cevap, kendiyle ve geleceğiyle ilgili bir dolu yeni soruyu uyandırır. Filmin sonu itibariyle Karpuz Kadın, açıkça Cheryl’ın kimlik, yuva ve aşk arayışının bir metaforudur.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 100 TL
İndirimli: 50 TL
Grup: 80 TL (toplu 10 bilet ve üstü)