Yönetmen: Amos Gitai
Oyuncular: Liron Levo, Tomer Ruso, Uri Ran Klauzner, Yoram Hattab, Guy Amir Screenplay Amos Gitai, Marie-José Sanselme
İsrail, Fransa; 120’, 2000, renkli
İbranice; Türkçe altyazıyla
1973. Yom Kippur’da (Kefaret Günü), ülke sessizdir. Savaş patlak verdiğinde Weinraub ve arkadaşı Ruso, Golan Tepeleri’ne birliklerine katılmak isterler. Her yerde kaos hüküm sürmektedir. Birliklerini bulamazlar; bunun üzerine Hava Kuvvetleri’nin acil yardım birliğine katılmaya karar verirler. Birkaç gün sonra içinde bulundukları helikopter, Golan Tepeleri üzerinde bir füzeyle düşürülür.
“Film boyunca izleyiciler şu absürt soruyu sorup durur: savaşta mıyız, yoksa savaş başka bir yerde, ekranın dışında mı oluyor, ya da kamera buraya gelmeden hemen önce mi olmuş? Asla kesin bir yanıt bulamıyoruz, sonra da bu belirsizliğin aslında savaşla ilgili en derin hakikat olduğunu fark ediyoruz, sinema bunu neredeyse hiç göstermemiş; bu çarpıcılık ve yoğunluk nefesinizi kesiyor. (...) Kippur’da savaşın filmini çekmenin ilkesi basit ve net. Gerçek yer ve zamanları yeğlemek, (...) kamerayı askerlerle birlikte yürüyen ek bir kişi haline getirmek, havalanmadan önce helikoptere yetişmek için diğerlerinin arkasından koşmasını sağlamak. İzleyici, hem savaşın içinde, hem de grubun dışında, onlara eşlik ediyor. Film izleyicide asla onlardan biri olma fantezisini cesaretlendirmiyor.”
Charles Tesson, Cahiers du cinéma, no. 549, Eylül 2000.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait Oryantalist Resim Koleksiyonu’nda bugüne kadar Pera Müzesi’nin ikinci katındaki sergilerde de yer almış iki çocuk portresi bulunmaktadır. 20. yüzyıl başlarında, 4 yıl arayla yapılmış bu resimlerdeki çocuklardan biri Sultan Abdülhamid’in oğullarından Şehzade Abdürrahim Efendi, diğeri ise Osman Hamdi Bey’in kızı Nazlı’dır.
Grayson Perry bu çömlekte cansız nesnelerin, özellikle de alışveriş merkezlerinden satın aldığımız nesnelerin, kanepelerin, meyve suyu sıkacaklarının ve pahalı temizlik araçlarının dile gelip, hakkımızda tam olarak ne düşündüklerini bize söylediklerini hayal ediyor.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)