Olağanüstü Yolculuk

  • 21 Şubat 2015 / 15.00
  • 6 Mart 2015 / 19.00

Yönetmen: Serge Bromberg, Eric Lange
Oyuncular
: Costa-Gavras, Jean-Pierre Jeunet, Michel Gondry
Fransa
, 65’, 2011, renkli, siyah-beyaz
Fransızca, Türkçe altyazıyla

Bu film 20. ve 21. yüzyılda geçen ve sinema tarihinin en karmaşık film projelerinden birinin içerdiği zorlukları konu alan inanılmaz bir hikaye anlatıyor: Méliès’nin başyapıtının restore edilmesi. Katılımcılar arasında Amélie’nin yönetmeni Jean-Pierre Jeunet ve Mchel Hazanavicius (Artist) var.

1993’te Georges Méliès’nin yeni bir çığır açtığı sessiz bilimkurgu filmi Aya Yolculuk’un 1902’de yapılmış renkli kopyasını içeren bir film makarası bulundu. Daha önceki versiyonlar siyah-beyazdı ve kaliteleri düşüktü. Makara kötü durumdaydı, bu da yeni bir uluslararası projenin başlamasına yol açtı, yeni ileri teknoloji yöntemleri kullanılarak içerik kurtarılacak ve film yeniden yaratılacaktı. 12 yıl sonra proje tamamlandı – bu arada tarihin en pahalı film restorasyon projesi haline gelmişti! Bu film George Méliès, Aya Yolculuk, sinemanın erken dönem tarihi ve yorucu restorasyon çalışması hakkında son derece ilginç bir belgesel sunuyor. Berlin ve Cannes’daki film festivallerinde gösterildi.

Sinema Seni Seviyorum

Nefret

Sinema Seni Seviyorum

Bardot, la Méprise

Sinema Seni Seviyorum

Henri-Georges Clouzot’nun Cehennemi

Sinema Seni Seviyorum

Serbest Radikaller: Bir Deneysel Sinema Tarihi

Sinema Seni Seviyorum

Agnès’in Plajları

Sinema Seni Seviyorum

Aya Yolculuk

Sinema Seni Seviyorum

Olağanüstü Yolculuk

Sinema Seni Seviyorum

237 No’lu Oda

Sinema Seni Seviyorum

Bu Filme Henüz Yaş Sınırlaması Getirilmedi

Sinema Seni Seviyorum

Sapığın Sinema Rehberi

Sinema Seni Seviyorum

Lütfen Başa Sarın

Olağanüstü Yolculuk

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

ÇOK İŞ VAR YAPACAK <br>…lâkin zaman!

ÇOK İŞ VAR YAPACAK
…lâkin zaman!

Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma  hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.

İstanbul: Öncesi & Sonrası

İstanbul: Öncesi & Sonrası

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan seçtiğimiz, 1850’lerden 1980’lere tarihlenen İstanbul fotoğraflarındaki manzara ve mekanları, bu yerlerin günümüzdeki görünümleriyle birlikte sunuyoruz!