Zorba Yannis

  • 8 Haziran 2022 / 18.00

Yönetmen: Tonia Marketaki
Oyuncular: Manolis Logiadis, Mika Flora, Vangelis Kazan, Minas Chatzissavas, Takis Doukakos, Mairi Metaxa, Nikitas Tsakiroglou, Lida Protopsalti, Malaina Anousaki, Kostas Arzoglou
Yunanistan, 1973, 180’ DCP, siyah-beyaz 
Yunanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı   

Atina’da ıssız bir sokakta gece yarısı. Genç bir kadın, gölgelerin içine gizlenmiş bir yabancı tarafından bıçaklanarak öldürülür. Suçlu olduğu iddia edilen Yanis Zahos, kadınları öldürmeyi hayal eden, akli dengesi yerinde olmayan genç bir adamdır. Bunun ona güç verdiğine ve erkekliğini toplumun ondan beklediği şekilde doğruladığına inanmaktadır. Tutuklandıktan hemen sonra cinayeti işlediğini itiraf eder, ama duruşma esnasında ifadesinin tutarsız ve basında okuduklarından ibaret olduğu ortaya çıkar. Gerçeğin arayışı muallak kalır; toplum ile birey arasındaki çatışma devam eder.

Tonia Marketaki’nin modern Yunan sinemasında bir dönüm noktası olan bu ilk filmi, gerçek bir cinayete dayanıyor. Gerçeğin birçok yüzü ve suçlusu olduğunu söyleyen Marketaki, suça odaklanmak yerine kadınların toplumsal baskı altında nasıl ezildiğini anlatarak zamanının çok ötesinde bir feminist bakış getiriyor. Film, işlediği suçu gururla taşıyan bir katilin zihninin labirentlerinde dolaşarak, cunta döneminde belirsizlik ve kayıtsızlıkla boğuşan bir toplumun fotoğrafını çekiyor.

Yunan Film Günleri

Tatbikat

Yunan Film Günleri

Ölümsüz

Yunan Film Günleri

Abluka

Yunan Film Günleri

Zorba Yannis

Yunan Film Günleri

Geçit

Yunan Film Günleri

Asker Kaçağı

Yunan Film Günleri

Sessiz Bir Ölüm

Yunan Film Günleri

Olga Robard

Yunan Film Günleri

Çılgınlık

Yunan Film Günleri

Evdokia

Yunan Film Günleri

Fotoğraf

Yunan Film Günleri

Gezi

Yunan Film Günleri

Bereketli Vadinin Tembelleri

Yunan Film Günleri

Sabah Devriyesi

Yunan Film Günleri

Taştan Yıllar

Yunan Film Günleri

Genç Afroditler

Yunan Film Günleri

Troyalı Kadınlar

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.

Esir Sultan

Esir Sultan

Yunanlıların Türk boyunduruğunu kırmak için yürüttükleri savaş Avrupa tarafından yakından takip ediliyordu. Romantizmin hakim olduğu bu çağda, Yunanistan’ın çevresinde 1821 ile 1832 arasında gelişen olaylar ulusal bağımsızlık mücadelesinin bir sembolü haline gelmişti. 

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Öğrendiğim 10 Şey: Narın Rengi

Narın Rengi’nin yönetmeni Sergey Parajanov, Gürcistan’ın Tiflis şehrinde doğmuş olsa da, aslen Ermeni’ydi. Sayat-Nova ile kendini ruhen yakın hisseden Parajanov, çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Transkafkasya ile arasındaki bağ sebebiyle, ozanın yaşamını beyaz perdeye aktaracak ideal sanatçı olduğuna inanıyordu