Tatbikat

  • 7 Haziran 2022 / 15.00

Yönetmen: Theo Angelopoulos
Oyuncular: Toula Stathopoulou, Yannis Totsikas ,Thanos Grammenos, Petros Hoedas
Yunanistan, 1970, 98’, DCP, siyah-beyaz 
Yunanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı 

Yunanistan’da Pindus dağının eteklerindeki Tymphaia köyünün nüfusu 1939’da 1250 iken, işçi göçlerinin yoğun yaşandığı 60’larda 85 kişiye düşer. Angelopoulos ilk uzun filmi de olan Tatbikat’ta, bu köyde gerçekten yaşanmış bir tutku suçu haberinden yola çıkar ve cinayetin yeniden canlandırılmasını belgelerken, tüm ülkede yaşanan ekonomik çöküşü de tarifler. İşçi olarak gittiği Almanya’dan yeni dönmüş eşini, sevgilisinin de yardımıyla öldüren Clytemnestra’nın, cinayeti nasıl işlediğinin zamansız hikâyesini tanıkların canlandırmaları eşliğinde anlatan film, bu eylemin aslında köydeki ekonomik koşullarla ne kadar bağlantılı olduğunun sorusunu da sorar. Cinayet anını görmesek de, olayların birebir canlandırılması esnasında savcının soruları, olay sekansları ve Angelopoulos’un da dahil olduğu televizyon ekibinin çektiği belgesel üzerinden dönemin gerçeklerine daha çok yaklaşırız.

Angelopoulos’un Selanik Film Festivali’nde En İyi Yeni Yönetmen seçildiği ve Berlin Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’nü kazandığı filmi, sinema tarihçilerince Yeni Yunanistan Sineması’nın doğuşu olarak nitelendiriliyor.

Yunan Film Günleri

Tatbikat

Yunan Film Günleri

Ölümsüz

Yunan Film Günleri

Abluka

Yunan Film Günleri

Zorba Yannis

Yunan Film Günleri

Geçit

Yunan Film Günleri

Asker Kaçağı

Yunan Film Günleri

Sessiz Bir Ölüm

Yunan Film Günleri

Olga Robard

Yunan Film Günleri

Çılgınlık

Yunan Film Günleri

Evdokia

Yunan Film Günleri

Fotoğraf

Yunan Film Günleri

Gezi

Yunan Film Günleri

Bereketli Vadinin Tembelleri

Yunan Film Günleri

Sabah Devriyesi

Yunan Film Günleri

Taştan Yıllar

Yunan Film Günleri

Genç Afroditler

Yunan Film Günleri

Troyalı Kadınlar

Kendine Ait Bir Saha

Kendine Ait Bir Saha

Pera Film Altın Madalya: Sporda Kadın programı kapsamında 5Harfliler ile bir yazı dizisi sunuyor. Kendilerini; “kadın gündeminin peşinde, bağımsız bir internet sitesi” diye tanımlayan 5Harfliler bizim için hazırladıkları ilk yazılarında Yeni Nesil Kraliçeler: Bir Zanzibar Futbol Öyküsü belgeselini ele alıyor. Serinin bu ilk yazısı Denzi Deng’in kaleminden!

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.

Kozbekçi Mustafa Ağa

Kozbekçi Mustafa Ağa

1709’da Rus Çarı Petro’ya yenildikten sonra Osmanlı’ya sığınan Demirbaş Şarl (XII. Karl) 5 yıl boyunca maiyetiyle birlikte Bender’de kalmış, tüm masrafları Osmanlı tarafından karşılanmış, kendisine maaş bağlanmış ve borç para verilmiştir.