Tatbikat

  • 7 Haziran 2022 / 15.00

Yönetmen: Theo Angelopoulos
Oyuncular: Toula Stathopoulou, Yannis Totsikas ,Thanos Grammenos, Petros Hoedas
Yunanistan, 1970, 98’, DCP, siyah-beyaz 
Yunanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı 

Yunanistan’da Pindus dağının eteklerindeki Tymphaia köyünün nüfusu 1939’da 1250 iken, işçi göçlerinin yoğun yaşandığı 60’larda 85 kişiye düşer. Angelopoulos ilk uzun filmi de olan Tatbikat’ta, bu köyde gerçekten yaşanmış bir tutku suçu haberinden yola çıkar ve cinayetin yeniden canlandırılmasını belgelerken, tüm ülkede yaşanan ekonomik çöküşü de tarifler. İşçi olarak gittiği Almanya’dan yeni dönmüş eşini, sevgilisinin de yardımıyla öldüren Clytemnestra’nın, cinayeti nasıl işlediğinin zamansız hikâyesini tanıkların canlandırmaları eşliğinde anlatan film, bu eylemin aslında köydeki ekonomik koşullarla ne kadar bağlantılı olduğunun sorusunu da sorar. Cinayet anını görmesek de, olayların birebir canlandırılması esnasında savcının soruları, olay sekansları ve Angelopoulos’un da dahil olduğu televizyon ekibinin çektiği belgesel üzerinden dönemin gerçeklerine daha çok yaklaşırız.

Angelopoulos’un Selanik Film Festivali’nde En İyi Yeni Yönetmen seçildiği ve Berlin Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’nü kazandığı filmi, sinema tarihçilerince Yeni Yunanistan Sineması’nın doğuşu olarak nitelendiriliyor.

Yunan Film Günleri

Tatbikat

Yunan Film Günleri

Ölümsüz

Yunan Film Günleri

Abluka

Yunan Film Günleri

Zorba Yannis

Yunan Film Günleri

Geçit

Yunan Film Günleri

Asker Kaçağı

Yunan Film Günleri

Sessiz Bir Ölüm

Yunan Film Günleri

Olga Robard

Yunan Film Günleri

Çılgınlık

Yunan Film Günleri

Evdokia

Yunan Film Günleri

Fotoğraf

Yunan Film Günleri

Gezi

Yunan Film Günleri

Bereketli Vadinin Tembelleri

Yunan Film Günleri

Sabah Devriyesi

Yunan Film Günleri

Taştan Yıllar

Yunan Film Günleri

Genç Afroditler

Yunan Film Günleri

Troyalı Kadınlar

Geleceği Hatırlamak

Geleceği Hatırlamak

Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor. 

Doğu’ya Yolculuk

Doğu’ya Yolculuk

10 Kasım 2016 – 29 Ocak 2017 tarihleri arasında 19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz.

#VideoPopPera Özel Bir Sergi Turu

#VideoPopPera Özel Bir Sergi Turu

Pera Müzesi Instagram hesabını bir günlüğüne  “Bu Bir Aşk Şarkısı Değil” sergisi proje yöneticileri Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley’e emanet ettik!