Yönetmen: Nikos Nikolaidis
Oyuncular: Michelle Valley, Takis Spiridakis, Panagiotis Thanasoulis, Takis Loukatos
Yunanistan, 1987, DCP, 86’, renkli
Yunanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı
Kıyamet sonrası bir dünya. Hafızasını yitirmiş bir kadın, yıkılmış ve terk edilmiş şehrin kalıntıları arasında dolaşıyor. Yasak Bölge’den geçip Deniz’e ulaşmak istiyor. Her yerde aldatıcı tuzaklar pusuda beklerken, Sabah Devriyesi de peşindedir. Şehrin mekanizmaları ise durdurulamaz şekilde işlemektedir. Elektronik sesler, olmayan vatandaşları şehri terk etmeleri için uyarır. Hayatta kalmış çok az insandan biri olan ve şehri koruyan bir adam aniden kadına yaklaşır ve Deniz’e ulaşması için ona yardım edeceğini söyler. Birbirlerine sığınıp geçmişi hatırlamaya ve bu felakete bir anlam vermeye çalışırlar. Şiddet ve ölümle çevrili, tahammülü zor bir dünyada aşık olmanın ne anlamı olabilir ki? Nikos Nikolaidis’in Daphne Du Maurier, Phillip K. Dick, Raymond Chandler ve Herman Raucher gibi yazarların eserlerinden ilhâm ve alıntılarla yazıp yönettiği film, post apokaliptik bilimkurgu sinemasının gizli hazinelerinden.
Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.
Kenti kuzeyden güneye bölen, iki kıtayı ayıran, İstanbul’u batılı ressamlar için çok özel kılan Boğaz, batılı ressamlar için kentin en pitoresk görünümlerini sunar. Kimi zaman, örneğin Ziem’in resimlerinde olduğu gibi masalsı bir İstanbul atmosferi yaratırken en önemli unsurlardan biri Boğaz’dır.
Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)