13 Aralık 2018 - 17 Mart 2019
Zaman Değişmeli sergisi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorguladı. Sergide yer alan üç sanatçı, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan çizgisel zaman anlayışına alışılagelmişin dışında bir bakış sundu.
Cao Fei, Nilbar Güreş ve Raqs Media Collective’in çalışmaları, sınırlı zaman algısının prangalarından kurtulmak için hayata dair alternatif ve paralel yollar önerdi. Sergi, üç farklı coğrafyadan; Çin, Türkiye ve Hindistan’dan sanatçıların çizim, video, fotoğraf, yerleştirme ve yeni medya çalışmaları ile zaman kavramına dair farklı düşünce alanları içeriyordu.
Zaman, sergideki bu üç sanatçının çalışmalarındaki konulardan yalnızca biriydi. Ancak üçü de sadece dış dünyayla değil, kendimizle olan ilişkimizi de anlamamıza yardımcı olabilecek yapıtlar üretti. Nilbar Güreş eril zamanın düz çizgisini sorgularken Cao Fei gerçek ve sanal gerçekliğin birbirine karıştığı bir dünyada bize zamanımız üzerinde daha çok kontrol sahibi olma imkânı sunuyordu. Raqs Media Collective’in hafıza kavramını farklı deneyimlerle ilişkilendirdiği çalışmalarında ise zaman özgürlüğüne kavuşuyordu.
Zaman Değişmeli sergisi hızla akıp giden vaktimizin bir ölçütü değil, kendimizi anlamanın bir yolu olarak zamanla ilgilenmeye çağırdı.
Küratör: Alistair Hicks
Geleneksel zaman anlayışına farklı bir şekilde yaklaşan Zaman Değişmeli sergisi, Çin, Türkiye ve Hindistan’dan sanatçılar Cao Fei, Nilbar Güreş ve Raqs Media Collective’in çizim, fotoğraf, video, yerleştirme ve yeni medya çalışmaları aracılığıyla zaman kavramına dair yeni düşünce alanları önerdi. Sergide üç sanatçı da sınırlı zaman algısının prangalarından kurtulmak için alternatif yollar çizdi ve hızla akıp giden zamanı birimlerle sınırlamak yerine, kendimizi anlamanın bir yolu olarak düşünmeye çağırdı.
Pera Müzesi, Zaman Değişmeli sergisi kapsamındaki etkinliklerine, altZine iş birliğiyle gerçekleştirdiği “zaman” temalı metin okumalarıyla devam ediyor. Etkinlikte altZine’in 2018 yılı boyunca yayınladığı “zaman” teması etrafında şekillenen dört sayısından seçilen metinler, yazarlarının sesinden dinleyicisiyle buluşacak.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kaan H. Ökten, Zaman Değişmeli sergisi kapsamında yapacağı konuşmada, zamanın varoluşsal perspektiflerini "içeriden" bir bakışla betimleyip varlığın saha ve olanaklarını irdeleyecek.
Sanatçı ve akademisyen Şeref Erol, Zaman Değişmeli sergisi kapsamında gerçekleştireceği konuşmasında "tesislerimizin, diğer bir deyişle tasarımlarımızın ya da kurgularımızın olanağı olarak zaman" kavrayışımızı, formel bilimler (mantık, matematik) ve felsefe bağlamında, kimi düşünsel süreçleri ilişkilendirerek ele alacak.
Video
Program; kendi gerçekliğini yaşayabilmek için doğru zamanı bekleyenlerin, içinde yaşadığı zamanın doğrularına isyan edenlerin, dünyanın başka bir yerinde aynı anda neler yaşandığını merak edenlerin, bir günün 24 saat sürüyor oluşuna meydan okuyanların ve zamanın iyileştiriciliğine inananların hikayelerine ışık tutuyor.
19. yüzyılın en özgün manzara ressamlarından Fransız sanatçı Félix Ziem’i ağırlıyoruz. Sergi, öncelikli olarak 19. yüzyıl resmine damgasını vurmuş bir sanatçı olan ve çoğunlukla deniz ve kentin iç içe geçtiği İstanbul’u ve Venedik’i konu alan resimleriyle bilinen Ziem’i, tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Blogumuz üzerinden de sanatçıyı ve sergideki eserleri incelemeye devam ediyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 200 TL
İndirimli: 100 TL
Grup: 150 TL (toplu 10 bilet ve üstü)