Gerçek Evimiz Hayatımızdır

6 - 20 Ağustos 2021

“Nihayetinde gerçek evimiz hayatımızdır.”
Etel Adnan

Pera Film, Nisan ayında Pera Müzesi’nde açılan İmkansız Eve Dönüş sergisi kapsamındaki programı Gerçek Evimiz Hayatımızdır’ı çevrimiçi olarak izleyiciye sunuyor. 

1925 yılında Beyrut’ta çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir ailede ve coğrafyada doğan sanatçı Etel Adnan’ın eserleri coğrafyaları dolaşan kendi tarihini, dünyanın ağırlığını, ev dediğimizin yerin arayışını taşıyor. Gerçek Evimiz Hayatımızdır programı ise, Etel Adnan’la yapılan konuşmalara, eserlerinde paylaştıklarının peşine düşen belgesellere ve eserlerinden yola çıkan denemelere yer veriyor.

6 - 20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek programda; Etel Adnan’ın kendine has portresini bir dizi görüntü fragmanı, birçok dil, halk ve onların kimliklerini kullanarak anlatan belgesel Sürgündeki Kelimeler; Etel Adnan’ın Gavin Bryars ile sanatsal uğraşla bilimsel araştırmanın kesiştiği yerler üzerinden hatıra, arkeolojik kazılar ve tarih yazımı konularını ele aldıkları Bir Ölüm için Beş Duyu; Otolith Group’un su politikaları ve su estetiği alanında yaptığı üçlemenin bir bölümü olan, düşüncenin ve okyanusun hareketine odaklanmış bir deney olarak da görülebilecek Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz bir Mesafe Görüyorum ve son olarak, İrlanda Modern Sanat Müzesi küratörlerinden Rachael Thomas'ın 2015'te Etel Adnan ile eserleri ve hayatı üzerine yaptığı söyleşi yer alıyor.

Filmler, 6 - 20 Ağustos tarihleri arasında film.peramuzesi.org.tr adresinde çevrimiçi olarak yayınlanacak ve sadece Türkiye'deki izleyiciler tarafından izlenebilecektir. Yasal düzenlemeler gereği film gösterimlerimiz, aksi belirtilmediği sürece, +18 uygulamasına tabidir.

Etel Adnan: Sürgündeki Kelimeler

Etel Adnan: Sürgündeki Kelimeler

Gavin Bryars ile Etel Adnan: Bir Ölüm için Beş Duyu

Gavin Bryars ile Etel Adnan: Bir Ölüm için Beş Duyu

Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz Bir Mesafe Görüyorum

Bir Nokta ve Diğeri Arasında Sonsuz Bir Mesafe Görüyorum

Etel Adnan’la Söyleşi

Etel Adnan’la Söyleşi

Etel Adnan

İmkânsız Eve Dönüş Lübnan asıllı ressam, yazar, aktivist ve şair Etel Adnan'ın yüz yıla yaklaşan yaşamının tüm üretim dönemlerini kapsayan retrospektif niteliğinde bir sergiydi.

Etel Adnan

Şarkını Yaz, Kaydet ve Dinle! “The Komodo Ejderha”

Şarkını Yaz, Kaydet ve Dinle! “The Komodo Ejderha”

Pera Öğrenme’nin Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi sergisi kapsamında ve müzik terapisti Danny Lundmark eğitmenliğinde gerçekleştirilen, 7-14 yaş grubuna yönelik “Şarkını Yaz, Kaydet ve Dinle!” atölyesinde çocuklar kendi şarkılarını bestelediler!

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

Marcel Duchamp’ın Bisiklet Tekerleği

1998 yılında Ben Jakober ve Yannick Vu, Marcel Duchamp’ın Roue de Bicyclette adlı eserinin bir yeniden-yapımını gerçekleştirdiler. Duchamp’ın ilk “ready-made” eseri olarak kabul edilen Roue de Bicyclette, bisiklet tekerleği ve mutfak taburesinin, amacı olmayan bir makineye dönüştürülmesi. 

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Ali Sami Aközer

Bir Fotoğrafçı Biyografisi Ali Sami Aközer

1866’da Rusçuk’ta dünyaya gelen Ali Sami, ailesiyle İstanbul’a taşınır. Üsküdar – Beylerbeyi kütüğüne kayıtlı olduğundan Üsküdarlı Ali Sami olarak bilinir.