Yönetmen: Bülent Boral
Türkiye, 2025, 43’, DCP, renkli
Türkçe; İngilizce Altyazılı
Mardiros’dan Bu Yana, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Osep Tokat’ın memleketi Bingöl’e yaptığı duygusal yolculuğu konu alan bir belgesel filmdir. Osep Tokat Bingöl’ün Kiğı ilçesine bağlı Zermek köyüne vardığında ilk durağı, dedesi Mardiros Sarkisyan’ın 1889 yılında köy meydanında inşa ettiği çeşme olur. Doğduğu evi aramak için köyde dolaşan Tokat, evi bulamasa da birkaç köylünün yardımıyla harabe halindeki kiliseye ulaşır. Ardından dedesinin ustalık eserlerini ve geçmişin izlerini takip eder.
Mardiros Sarkisyan, bölgede ünlü bir yapı ustasıdır. 1915 öncesinde Zermek’te bir yel değirmeni inşa etmiş; bölgede birçok köprü, çeşme, harman makinası ve çeşitli ev aletleri yapmış biridir. 1915’te başlayan tehcir sırasında Sarkisyan ailesi göçe katılmış, Çarsancak beylerinden Hasan Ağa’nın koruması sayesinde çeşitli yerlerde barınarak sonunda tekrar Zermek’e dönebilmiştir.
Mardiros’dan Bu Yana göç, acı, geride kalanlar ve memleket özlemine dair bir belgeseldir.
Film ekibinin katılımıyla gerçekleşecektir.
Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)