Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak

  • 21 Ekim 2017 / 17.00
  • 27 Ekim 2017 / 19.00

Yönetmen: Gianluca Loffredo, Andrea Postiglione
Fransa, 2016, 55', renki
Fransızca; Türkçe altyazılı

 

Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak, ünlü Yugoslav rock grubunun tarihini ilk üç üyesi Sejo Sexon, Nele Karajlic ve Zenit Djozic’in hikayeleri aracılığı ile anlatıyor. Hikayeleri Yugoslavya’nın son otuz yılında yaşanan olayları simgeliyor. Film, Yeni Primitivizm dönemini, ünlü televizyon dizisi “Top Lista Nadrealista”yı ve Zabranjeno pusenje (Sigara İçmek Yasak) grubunun eski konserlerini tekrar gözden geçiriyor. Belgesel, Yeni Primitivizm hareketinin kurulduğu zamanın ruhunu anlamamıza yardımcı olan, önemli arşiv materyalleri ve eski öyküler sunuyor. 1983’te Saraybosna’da kurulan, ifade biçimi olarak radyo ve televizyon gösterilerinde müzik, komedi skeçleri ve esprili diyaloglar kullanan bir alt kültür hareketiydi. Konuları sıradan Bosnalı adamlar etrafında dönerken, Yugoslav halkının zayıf noktalarını kolayca ve net bir şekilde espri ve iğneleme ile teşhis edebiliyorlardı.

Bosna Ezgileri

Sevdah

Bosna Ezgileri

Bu Şarkı Kimin?

Bosna Ezgileri

Ahşabın Kalbi

Bosna Ezgileri

Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak

Bosna Ezgileri

Sevdalinka: Ruhun Simyası

Bosna Ezgileri

Ruh Treni

Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Çıplak Kadından Çıplak Tene

Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü sergisi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi yazarı, Marmara ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Pektaş’ın, serginin küratörü Ahu Antmen ile yaptığı ve kısa hali Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajın tamamını paylaşıyoruz.

Portmantoda Olağan Dedikodular

Portmantoda Olağan Dedikodular

 Dört bölümlük “Söylenen Şeyler” yazı serisinin ikinci bölümde evin portmantosunda yolları kesişen eşyaların dedikodusuna kulak misafiri oluyoruz…

Nesnelerin Hafızası

Nesnelerin Hafızası

Hediyelik eşyaların kültürel tarihini ele aldığı kitabında Rolf Potts bu tür nesnelerin kişisel hikâyelerle anlam kazandığından bahseder: Nesneler sakladıkları hikâyelerle hatıralara dönüşür. Hatıraları dünyayı değerlendirmek için değil, kendi hikâyemizi anlatmak için toplarız.