Sevdalinka: Ruhun Simyası

  • 22 Ekim 2017 / 18.00
  • 28 Ekim 2017 / 14.00

Yönetmen: Sali Saliji
Oyuncular: Nedžad Salković, Miroslav Ilić, Hanka Paldum, Merima Njegomir
Türkiye, Bosna-Hersek, 2016, 102', renkli
Boşnakça, Sırpça; Türkçe altyazılı

 

Sevdalinka, Bosna-Hersek’in geleneksel bir halk müziği türü. Sevdalinka, Boşnak kültürünün ayrılmaz bir parçası olmakla birlikte, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan dahil olmak üzere eski Yugoslavya bölgesine de yayılmıştır. Birçok Sevdalinka şarkısının asıl bestecileri bilinmiyor çünkü temelleri geleneksel halk şarkıları. Bu belgesel, Sevdalinka’nın harikulade kültürünü keşfe çıkarıyor.

Bosna Ezgileri

Sevdah

Bosna Ezgileri

Bu Şarkı Kimin?

Bosna Ezgileri

Ahşabın Kalbi

Bosna Ezgileri

Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak

Bosna Ezgileri

Sevdalinka: Ruhun Simyası

Bosna Ezgileri

Ruh Treni

Sevdalinka: Ruhun Simyası

Birbirini anlamak mümkün mü? <br>  Berlinde De Bruyckere

Birbirini anlamak mümkün mü?
Berlinde De Bruyckere

İki insan figüründen oluşan heykelde, figürler sanki aralarında fısıldaşıyormuş gibi, birbirine dolanmış ya da iyice eğilmiş halde, başlarından aşağı sarkan çiçek desenli bir battaniyenin altında dikilmektedir. 

Niko Pirosmani

Niko Pirosmani

“İsimsiz bir Mısır freski, bir Afrika putu ya da bir Girit vazosu: Pirosmani’nin işleri bunların arasında sayılmalı. Onu gerçekten algılayabilmenin tek yolu bu… Bir Pirosmani görünce, insan Gürcistan’a inanç duymaya başlar.”

Deli Kralın Huzuruna Kabul

Deli Kralın Huzuruna Kabul

Sanatçı Benoît Hamet, bu yıl 10. yaşını kutlayan Pera Müzesi’nin koleksiyonlarından öne çıkan eserleri yeniden yorumluyor. Hamet, hem gerçek hem kurgusal “tarihi” olaylara mizahi bir bakış sunuyor. Sanatçının, Osmanlı’nın İngiltere’ye gönderdiği ilk elçi Yusuf Agah Efendi yorumlarını, her ay Pera Müzesi Blog’undan takip edebilirsiniz.