Sevdah

  • 21 Ekim 2017 / 14.00
  • 22 Ekim 2017 / 16.00

Yönetmen: Marina Andree Skop
Hırvatistan, Bosna-Hersek, 2009, 66', renkli, siyah&beyaz
Hırvatça, Boşnakça; Türkçe altyazılı

Sevdah melankoli, özlem ve hüzün duygusudur. Geleneksel Bosna müziğinde en etkili biçimde “Sevdalinka” adlı kederli şarkılarda ifade edilir. Ortak arkadaşları ve onlar gibi sevdalinka hayranı olan Farah’nın ölümü, kendilerine özgü yas ve kaybetme duyguları ile başa çıkmaya çalışırken “sevdah” hakkında film yapmaya karar veren müzisyen Damir ve sanat yönetmeni Marina’yı bir araya getirir. Sonuç, duygu ile yüklü ve görsel olarak büyüleyici, küçük bir ülkenin kaderini yansıtan kişisel bir kaybın duygulu müzik türü aracılığı ile anlatılması.

Bosna Ezgileri

Sevdah

Bosna Ezgileri

Bu Şarkı Kimin?

Bosna Ezgileri

Ahşabın Kalbi

Bosna Ezgileri

Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak

Bosna Ezgileri

Sevdalinka: Ruhun Simyası

Bosna Ezgileri

Ruh Treni

Sevdah

Charlotte Wells’ten Bir Not

Charlotte Wells’ten Bir Not

Hafıza güvenilmesi güç bir şeydir: ayrıntılar belirsizleşir ve öngörülemez bir hâl alır. Hatırlamak için gayret ettikçe daha az şey görürsünüz. Kendisini durmadan çürüten bir hafızanın anısı... Son zamanlarda kendimi, duyguların daha dirençli olduğu noktasında ikna etmeye çalışırken buluyorum; ne var ki bu, epey zor bir iş.

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Ressamların Gözünden Osmanlı’da Müzik ve Eğlence

Batılı ressamların Osmanlı konulu iç mekanda geçen gündelik yaşam resimlerine baktığımızda müzikli eğlenceler yaşama dair önemli bir detay olarak dikkat çeker. Bazen de tek figürlü resimlerde sadece müzik yapan kadınlar betimlenmiştir. 

Modernite  Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Modernite Moderni İnşa Etmek / Moderni Yeniden Biçimlendirmek

Bir koleksiyonun en az dört kuşak boyunca aktarılması gerektiğine inanan ve bunu bir bayrak yarışına benzeten Nahit Kabakcı’nın 1980’lerden itibaren oluşturmaya başladığı Huma Kabakcı Koleksiyonu Türkiye’de, bilinçli ve sürekliliği olan az sayıdaki koleksiyondan biri.