Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak

  • 21 Ekim 2017 / 17.00
  • 27 Ekim 2017 / 19.00

Yönetmen: Gianluca Loffredo, Andrea Postiglione
Fransa, 2016, 55', renki
Fransızca; Türkçe altyazılı

 

Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak, ünlü Yugoslav rock grubunun tarihini ilk üç üyesi Sejo Sexon, Nele Karajlic ve Zenit Djozic’in hikayeleri aracılığı ile anlatıyor. Hikayeleri Yugoslavya’nın son otuz yılında yaşanan olayları simgeliyor. Film, Yeni Primitivizm dönemini, ünlü televizyon dizisi “Top Lista Nadrealista”yı ve Zabranjeno pusenje (Sigara İçmek Yasak) grubunun eski konserlerini tekrar gözden geçiriyor. Belgesel, Yeni Primitivizm hareketinin kurulduğu zamanın ruhunu anlamamıza yardımcı olan, önemli arşiv materyalleri ve eski öyküler sunuyor. 1983’te Saraybosna’da kurulan, ifade biçimi olarak radyo ve televizyon gösterilerinde müzik, komedi skeçleri ve esprili diyaloglar kullanan bir alt kültür hareketiydi. Konuları sıradan Bosnalı adamlar etrafında dönerken, Yugoslav halkının zayıf noktalarını kolayca ve net bir şekilde espri ve iğneleme ile teşhis edebiliyorlardı.

Bosna Ezgileri

Sevdah

Bosna Ezgileri

Bu Şarkı Kimin?

Bosna Ezgileri

Ahşabın Kalbi

Bosna Ezgileri

Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak

Bosna Ezgileri

Sevdalinka: Ruhun Simyası

Bosna Ezgileri

Ruh Treni

Saraybosna’da Sigara İçmek Yasak

Mavi Giysili Kız

Mavi Giysili Kız

Bu tam boy kız portresi, erken 18. yüzyıl Britanya portre çizim sanatının güzel bir örneğidir. Çocuk, sağ ön planı bir sütun kaidesiyle çevrili terasta dururken gösterilir.

Bir Elçinin Seyahati

Bir Elçinin Seyahati

Hikâye 1709 yılında İsveç Kralı Demirbaş Şarl’ın ( XII. Karl) Rus Çarı Petro’dan kaçarken Osmanlı’ya sığınması ile başlıyor. İsveç Osmanlı’ya borçlanıyor, bu sırada Osmanlı stratejik bir değişiklik yapıyor ve artık Avrupa’ya elçi yollamaya başlıyor… Tarihi metin ve sefaretnamelerden yola çıkarak Oryantalist Resim Koleksiyonu yöneticimiz Barış Kıbrıs kaleme aldı.

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

Tigran Mansurian ile bir söyleşi - Nairi Galstanian

 Dünya çapında yankı bulan film üzerine Andrey Tarkovski, Parajanov’u “bir dahi” olarak nitelendirirken Michelangelo Antonioni ise “çarpıcı, mükemmel bir güzellik” olarak tanımladığı filme ilişkin, “Bana kalırsa Parajanov, dünyanın en iyi yönetmenlerinden biri” değerlendirmesinde bulundu. Filmin müziklerini besteleyen ve bu vesileyle yeni, müzikal bir dil icat eden Ermeni besteci Tigran Mansurian ise, Sayat-Nova’yı “evrensel bir öneme sahip, olağanüstü bir olay” olarak tanımladı.