Son Kuşlar

Yönetmen: Erdoğan Tokatlı
Oyuncular: Selma Güneri, Ediz Hun, Tijen Par, Ayfer Feray, Talat Gözbak, Kenan Pars, Aliye Rona, Senih Orkan, Nurhan Nur, Tuncel Kurtiz
Türkiye, 1965, 90’, siyah-beyaz 
Türkçe; Fransızca altyazılı 

Ayşe Şasa’nın Tren adlı öyküsünden senaryolaştırılan Son Kuşlar, sade ve yalın bir anlatım tarzı benimseyen Erdoğan Tokatlı’nın yönettiği ilk filmdir. Agâh Özgüç’e göre “bütünüyle şiirsel bir sinemadır”, yönetmenin kendi ifadesiyle de “‘romantik gerçekçilik’ adıyla tanımladığı[m] bir aşk hikâyesidir”. Bir kız lisesinde öğrenci olan Ayşe, Anadolu’da görevli mühendis Oğuz’la tanışınca aralarında bir aşk tomurcuklanır. Ama Ayşe’nin ailesi öylesine bencildir ki, onu önemsemez; ablası Nesrin’i evlendirir, istediklerini elde edemeyince Ayşe’yi de evlendirmeye kalkarlar.

Bu film, Sinema Onur Ödülü’nü alan Selma Güneri için gösteriliyor.

Cinemania<br>36. İstanbul Film Festivali

Son Kuşlar

Cinemania<br>36. İstanbul Film Festivali

O da Beni Seviyor

Cinemania<br>36. İstanbul Film Festivali

Abbas Kiarostami ile 76 Dakika, 15 Saniye

Cinemania<br>36. İstanbul Film Festivali

Beni Eve Götür

Geceye Doğru: Cadılar Bayramı Özel

Geceye Doğru: Cadılar Bayramı Özel

Pera Film, Cadılar Bayramı yaklaşırken takipçileri için bir izleme listesi paylaşıyor! Listede, kült filmlerden yakın dönem sinema örneklerine, türler arası gezinen tuhaflıklarla dolu 10 film yer alıyor.

Turquerie

Turquerie

14. yüzyılda Balkanlar’a giren, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fetheden, 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanan Osmanlı İmparatorluğu, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuştur. Ancak 17. yüzyıl sonlarına gelindiğinde imparatorluğun genişlemesi durmuştu. 

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.