Gelecek Hatıraları

26 Ekim 2023 - 25 Şubat 2024

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’ndan yola çıkan Gelecek Hatıraları sergisi, nesnelerin yardımıyla hatırlananlara odaklanırken güncel yapıtlar aracılığıyla hafıza ile gelecek tahayyülleri arasında kurulan bağları araştırıyor. Hatıra olarak alınan, belli bir yer ve zamanı hatırlatan veya koleksiyonu yapılan nesnelerin kültürel ve sembolik değeri ve anlamı, kişisel yolculuklarla bölgenin hafızasını birbirine örüyor. Sergi, arşive gelecek-yönelimli bir bakış açısıyla yaklaşıyor: Onu kendisinden yola çıkan güncel yapıtlara bakarak anlamayı hedefliyor. Geçmişe nostaljik bir bağlılık yerine geleceği nasıl hatırlayacağımız hakkında düşünmeyi öneriyor ve hafızanın gelecek odaklı işlevlerine eğiliyor.

Dört bölümden oluşan sergide “Motiflerin Hatırlattıkları” başlıklı bölüm, seramik bezemelerinde kullanılan motiflerden yola çıkan yapıtları bir araya getiriyor. “Nesnelerin Hafızası” bölümünde hikâyeler seramik nesneler aracılığıyla anlatılıyor, nesnel kültürün güncel yansımalarına odaklanılıyor. “Bölgenin Hafızası” mekânsal müdahaleler ve mekâna özgü yerleştirmeler sunuyor. “Geleceği Hatırlamak” bölümü ise, spekülatif nesneler, video ve fotoğraflar aracılığıyla geleceğin hafıza nesnelerini bir araya getiriyor.

Pera Müzesi’nde sergilenen Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu’nu oluşturan Suna Kıraç’ın anısına düzenlenen ve küratörlüğünü Ulya Soley’in yaptığı Gelecek Hatıraları sergisinde, güncel yapıtlara ilham veren koleksiyondan bir seçki de yer alıyor.

 

Eser Künyeleri

Metehan Törer
Yeryüzüne Doğanlar, 2023
Seramik yerleştirme
Değişken boyutlarda
Sanatçının izniyle
Fotoğraf: İbrahim Karakütük

Adriana Varejão
Tuvaller Üzerine Karo Seramik Döşeme, 1999
45 tuvalden oluşan tuval üzerine yağlı boya yerleştirme
Değişken boyutlarda
Sanatçı ve Monica ve Oded Goldberg Koleksiyonu izniyle

Livia Marin
Geriye Kalanlar, 2018
Seramik obje fotoğrafları, kâğıt, kazeinli boya, varak, ahşap çerçeve
Değişken boyutlarda
Sanatçının izniyle

Oddviz
Voronoi, 2020
Tek kanallı 4K video, 3’30’’
Sanatçının izniyle

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Konstantinopolis’te Mucizevi Şifalar

Göz kamaştırıcı güzellikleriyle Konstantinopolis’in ihtişamını yaratan kutsal mekânlar, aynı zamanda değerli röliklerin saklandığı yerlerdi ve bu nedenle şifa kaynaklarıydı. 

Giacometti ve İnsan Figürü

Giacometti ve İnsan Figürü

Alberto Giacometti sergisinin ikinci bölümü, büyük yapıtlarla birlikte çoğunluğu 1950-1960 yılları arasında gerçekleştirilmiş, sanatçının dünya algısını geliştirdiği ve gerçeği olduğu gibi değil de gördüğü gibi yansıttığı olgunluk dönemi yapıtlarını ele alıyordu. 

Mersad Berber Eserlerinde At Figürü

Mersad Berber Eserlerinde At Figürü

Mersad Berber (1940-2012), Bosna-Hersek ve Yugoslav sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden biridir. İfade gücü ve eşsiz yeteneği sayesinde yerel sanat çevresini çağdaş Avrupa ve dünya sanatının bir parçası haline getiren Berber, Bosna-Hersek’in çağdaş kültür tarihinde son derece dinamik bir döneminde yaşamıştır.