Kolya, Rusya’da, Barents Denizi kıyısındaki bir sahil kasabasında, ailesiyle sıradan bir yaşam sürüyor. Sahip olduğu bir parça toprak üzerinde güzel bir evi ve onun yanı başında ufak bir tamirci dükkanı var. Kasabanın yozlaşmış belediye başkanı, toprağına el koymaya ve üzerindeki her şeyi yıkmaya niyetlendiğinde Kolya, Moskova’dan bir avukat arkadaşını evine davet ediyor. İkilinin belediye başkanına ve sisteme karşı açtığı savaş sürdükçe, yozlaşmış düzenin farklı katmanları devreye giriyor, her şey daha zor ve daha derin hale geliyor. Günümüz Rus sinemasının muhalif yönetmenlerinden Andrey Zvyagintsev’in Leviathan’ı, En İyi Yabancı Dilde Film dalında Oscar’a aday gösterilmişti.
Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.
Yitirilmiş bir dostun ardından ona, onun geride bıraktıklarına dönüp bakmak bugün bize ulaşanların izlerini sürerek ona dair, “eseri”ne dair bir şeyler yapmaya kalkışmak ne zor işmiş! Samih Rifat’ın, birbirimize seslendiğimizde kullandığımız unvanıyla “Samih Usta”nın fotoğrafları, filmleri, desenleri, çevirileri, şiirleri, kitapları ve defterleri etrafında, birlikte farklı kurumlarda mesai yaptığı arkadaşlarının çalıştığı Pera Müzesi’nde açılacak bir sergi ve başka bazı etkinlikler yapma hazırlama sorumluluğunu üstlendiğimde doğrusu bu zorluğu sezmiş ama köklerinin ne denli derine inebileceğini tam olarak kavramamıştım. Birden fazla nedenle.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)