Zerre

  • 15 Ekim 2017 / 16.00
  • 11 Kasım 2017 / 14.00

Yönetmen: Erdem Tepegöz
Oyuncular: Jale Arıkan, Rüçhan Çalışkur, Özay Fecht, Remzi Pamukçu, Ergun Kuyucu,  Dilay Demrok
Türkiye, 2012, 80’, renkli
Türkçe

Zeynep, kentsel dönüşüme kurban gitmek üzere terk edilmiş binalarla dolu Tarlabaşı sokaklarındaki yıkık dökük bir dairede annesi ve kızıyla hayatta kalmaya çalışıyor. Evrende kapladığı yer bir zerre kadar olan Zeynep, bir kadın, bir işçi ve bir anne. Kamera onu bir an bile yalnız bırakmıyor, işinden kovulup yeni bir iş bulma mücadelesi verirken, evini ve ailesini elinde tutmaya çalışırken, karanlık sokaklarda ve atölyelerde çırpınırken izliyor. Jale Arıkan’ın güçlü performansıyla etkisi daha da artan film, içinde yaşadığımız şehrin klostrofobik ve çoğu zaman görmezden gelinen yanlarını yüzümüze vuruyor.

Ev Diye Bir Yer

La Soledad

Ev Diye Bir Yer

Zerre

Ev Diye Bir Yer

99 Ev

Ev Diye Bir Yer

Leviathan

Ev Diye Bir Yer

Versay Kraliçesi

Ev Diye Bir Yer

Doğulu Çocuklar

Ev Diye Bir Yer

Yuva

Ev Diye Bir Yer

Köpekler

Ev Diye Bir Yer

Boz Bahçeler

Zerre

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı’da Kahve İkramı

Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.

Turquerie

Turquerie

14. yüzyılda Balkanlar’a giren, 15. yüzyılda Konstantinopolis’i fetheden, 16. yüzyılda Viyana kapılarına dayanan Osmanlı İmparatorluğu, uzun süre Avrupa’nın korkulu rüyası olmuştur. Ancak 17. yüzyıl sonlarına gelindiğinde imparatorluğun genişlemesi durmuştu. 

Bölgenin Hafızası

Bölgenin Hafızası

Hafıza nesneleri ilişkilendikleri coğrafyanın da hafızasını taşır. Temel maddesi toprak olan seramikler üretildikleri coğrafyaya doğrudan bağlanır: Toprakla birebir ilişki kuran seramik, üretildiği toprağın hafızasını da barındırır. Kütahya’nın kaolini bol, dolayısıyla da seramik üretimine elverişli toprağı burada çeşitli tekniklerin gelişmesine ve seramik atölyelerinin kurulmasına sebep olmuştur.