Bazı Amerikalıların Sovyet Rusyası ile ilgili saçma önyargılarıyla dalga geçen bu satirik komedi, YMCA’in başkanı Mr. West’in SSCB’ye ziyaretini konu alıyor. Amerikan basınında yer aldığı haliyle SSCB’deki hayatın “korkunçluklar”ından kendini korumak isteyen Mr. West, yanına koruma olarak kovboy Jeddy’yi alıyor. İkisi bir dolandırıcı çetesinin avucuna düşüyor. Sahtekarlar yakalandıktan sonra Mr. West, Sovyet hükümetinin bir temsilcisi eşliğinde gerçek Sovyet Rusyası’nı geziyor. Lev Kuleshov (1899-1970) sinemanın ilk estetik teorisyeniydi ve 1923’te genç Sergei Eisenstein’ın ilk kez sinema yönetmenliği eğitimi aldığı ve bugün artık çok ünlü olan Atölye’nin düzenleyecisiydi. Mr. West, yeni kurulan ve dışsal, sirke benzer, fiziki bir oyunculuk tarzı geliştirmiş anonim şirketin (Kuleshov Kolektifi adlı bu oluşumda Boris Barnet ve Vsevolod Pudovkin gibi isimler vardı) “efektleri için bir vitrin” olarak düşünülmüştü.
Bir koleksiyona veya arşive bakarak gelecek nasıl kurgulanabilir? Seramiğin dayanıklı yapısı onu hayal edebildiğimiz zamanın sonuna dek kalıcı kıldığından geleceğin nasıl hatırlanabileceğini bir seramik koleksiyonu aracılığıyla düşünmek zihin açıcı olabilir. Sergi kapsamında üretilen eserler, geçmişe dair önemli ipuçları taşıyan bir koleksiyonu taze bir perspektifle ele alma ve geleceği hatırlamaya dair bir adım atma potansiyeli taşıyor.
Osmanlı saray ve konak haremlerinde kahve ikramı törenle yapılırdı. Önce gümüş tatlı takımı ile tatlı (reçel) sunulur, ardından kahve ikramı başlardı. Kahve güğümü, tombak, gümüş veya pirinçten yapılmış, ortasında kor ateş bulunan ve kenarlarına takılı üç zincirden tutularak taşınan sitile oturtulurdu. Sitil örtüsü ise, yuvarlak, atlas veya kadifeden, sırma, sim, pul, hatta inci ve elmas işlemeli olurdu.
Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00
Cuma 10.00 - 22.00
Pazar 12.00 - 18.00
Müze Pazartesi
günü kapalıdır.
Çarşamba günleri öğrenciler müzeyi
ücretsiz ziyaret edebilir.
Tam: 300 TL
İndirimli: 150 TL
Grup: 200 TL (toplu 10 bilet ve üstü)